PlusAchtergrond

Sven Kramer heeft de dag van de afrekening doorstaan en is bijna zeker van Peking

Het voorseizoen van Sven Kramer was verre van goed. Nooit werd er meer aan het schaatsicoon getwijfeld dan nu. Maar na alles op de 5000 meter te zetten, eindigde hij gisteren als derde op zíjn afstand. En dat zorgde voor blijdschap en opluchting.

Lisette van der Geest
Sven Kramer en zijn coach, Jac Orie. Beeld Pro Shots/Erik Pasman
Sven Kramer en zijn coach, Jac Orie.Beeld Pro Shots/Erik Pasman

Het plaatsen van een bidon, exact ter hoogte van het bankje waar hij straks zal zitten. Het uitrekken, schijnbaar ontspannen, maar altijd met scherpe blik. Met half aangetrokken schaatspak snel de trap af, en weer op, en dat vervolgens nóg een keer omdat het toilet nou eenmaal niet op het middenterrein staat. Geen man in Thialf vandaag die deze handelingen ooit vaker uitvoerde, of uiteindelijk tot meer succes kwam dan Sven Kramer. Ook geen schaatser aan wie de afgelopen maanden meer getwijfeld werd.

Over die druk van buitenaf zegt Kramer (35) naderhand: “Ik weet dat het geen fantastisch voorseizoen is geweest. Het ligt soms onder een iets groter vergrootglas dan normaal. Omdat het nu relatief vaker niet goed gaat. En dat is ook logisch hoor, maar ik dacht altijd wel: oké jongens, we rekenen 26 december af.”

‘Geen paniekvoetbal’

Hij is een internationaal schaatsicoon; geen Nederlander die groter is op de 5000 meter dan hij. En als het aankomt op ervaring, is Kramer – bij de mannen – de absolute kampioen van de ijsbaan. Dat liet Kramer in de aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf ook op zijn sociale media-accounts liet zien, met foto’s waarop hij van jong broekie veranderde in vastberaden man. In 2005 schaatste hij als tiener zijn eerste OKT, plaatste hij zich voor het eerst voor de Olympische Spelen, inmiddels is Kramer ruim vijftien jaar en ruim honderd 5000 meters verder.

De laatste maanden waren verrassend en roerig. Nooit was zijn vorm onzekerder dan nu. Hij liet zich in mei opereren aan zijn onberekenbare rug. Een alles-of-nietsactie, nadat hij al jaren met problemen had gekampt die te vaak opkwamen tijdens belangrijke momenten. Op de NK afstanden plaatste Kramer zich eind oktober ternauwernood voor de wereldbekerwedstrijden op de 5000 meter en schreef coach Jac Orie hem plotsklaps voor een marathonwedstrijd in. Hij moest hardheid trainen.

Twee weken later schaatste hij bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Polen zo teleurstellend dat de planning opnieuw werd omgegooid: Kramer trok zich terug van de overige internationale wedstrijden, zou nog meer marathons schaatsen en belegde een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo. Alles gericht op de 5000 meter. “Het heeft er misschien een beetje als paniekvoetbal uitgezien, maar dat is het nooit geweest, het was altijd goed onderbouwd.”

Sven Kramer na afloop van zijn 5000m op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Beeld ANP
Sven Kramer na afloop van zijn 5000m op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen.Beeld ANP

Rationele aanpak

En dan is het 26 december, tweede kerstdag. De dag van de afrekening. De dag waarop hij zijn bidon weer eens exact ter hoogte van het bankje plaatst waar hij later voor de start zal gaan zitten. Kramer is klaar voor een rationele aanpak. Voor een race op zijn ouderwetse manier: in aflopend schema. Bewust, omdat hij al vroeg in actie komt: “Anders geef je andere mensen misschien hoop, en kun je jezelf opblazen aan het einde.”

Waar de buitenwereld openlijk aan hem begon te twijfelen, hield Kramer altijd het vertrouwen, zegt hij als hij klaar is. Het ging bij sommige wedstrijden dan misschien slecht, de momenten waren ‘minder leuk’, maar daar stonden positieve trainingen en testen tegenover. “De weg is niet helemaal effen tot het succes, soms moet je een paar hobbels over.” En, het allerbelangrijkst voor hem: “Wat anderen vinden, maakt me weinig uit. Mijn eigen team twijfelde gelukkig niet, inclusief ikzelf. Ik ben blij dat ik dat vertrouwen vandaag niet heb hoeven beschamen.”

Kramer houdt nog een slag om de arm. Er is bij de mannen pas één afstand gereden. Hij werd derde op de 5000 meter, daarmee is hij vooralsnog niet zeker van een plaats tussen het maximum van negen in de olympische ploeg. Maar het gros van de schaatswereld twijfelt niet: Kramer is ook van toegevoegde waarde op de ploegenachtervolging, de kans dat hij thuisblijft in Nederland lijkt klein. “Wat de uitslag ook zou zijn geweest vandaag, dit was mijn beste rit tot nu toe. Dan kun je niet meer dan tevreden zijn en moet je afwachten wat het doet.”

En hopelijk zijn koffers pakken voor Peking. “Als ik ernaartoe ga, wil ik een fantastische vijf rijden en gewoon goud op de ploegenachtervolging. Dat is voor mij het belangrijkst.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden