Sport Bewaar

Supportersvereniging Ajax: 'Straf individu, niet collectief'

Je wil niet weten wat er kan gebeuren met een fakkel van tweehonderd graden.
Je wil niet weten wat er kan gebeuren met een fakkel van tweehonderd graden. © ANP

De supportersvereniging van Ajax veroordeelt het gedrag van de supporters die zich hebben misdragen zondag na het verlies tegen PSV. 'Het individu moet hiervoor gestraft worden, niet het collectief.'

Toen de geruchten maandagochtend bevestigd werden dat een supporter Hakim Ziyech had geduwd, nadat hij na de wedstrijd tegen PSV de spelersbus uitkwam, kwam dat hard aan bij Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax.

"Het is een ongeschreven regel die de supporters dondersgoed kennen: je mag fluiten, boe roepen, maar van de spelers blijf je af."  

Als voorzitter van de supportersvereniging zegt hij de actie te veroordelen. "Dat geldt ook voor het afsteken van de fakkels. Je wil niet weten wat er kan gebeuren met een fakkel van tweehonderd graden. Gelukkig zijn geen slachtoffers gevallen." 

Individuen
Wel benadrukt hij dat het gaat om acties van individuen. "Er waren in totaal 1500 supporters in het Philips Station aanwezig. Daarvan hebben de meesten zich goed gedragen. Het collectief moet niet gestraft worden voor acties van het individu."  

De supportersvereniging bemoeit zich niet met het opsporen van de personen die zich hebben misdragen. Volgens Nagtzaam ligt de oplossing bij de club. Ajax moet, zoals hij het verwoordt, weer Ajax worden.

"Dan heb ik het over prijzen winnen, maar ook over de communicatie van en naar supporters. Ajax moet een transparante club worden."  

Verbondheid
Volgens Nagtzaam zouden meer persmomenten of openbare trainingen ervoor kunnen zorgen dat de verbondenheid tussen speler en supporter verbetert. "Maar dan alsnog mag iets als dit nooit gebeuren."

Lees ook: Wie schept orde in de bestuurlijke chaos bij Ajax?