Plus

Super League zorgt voor oorlog in het clubvoetbal: is Frenkie de Jong straks nog wel international?

De lancering van het plan voor de Super League doet veel stof opwaaien, maar wat houdt deze nog te vormen Europese topcompetitie precies in? En kan dit het einde van de interlandcarrière van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt betekenen?

Het Parool
Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong in Oranje. De Uefa wil verbieden dat deelnemers aan de Super League nog interlands spelen. Beeld ANP
Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong in Oranje. De Uefa wil verbieden dat deelnemers aan de Super League nog interlands spelen.Beeld ANP

Wat is er aan de hand en hoe moet die Super League eruit komen te zien?

Twaalf Europese topclubs willen een Super League oprichten en hebben gedetailleerde plannen gepresenteerd: Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, Arsenal, Atlético Madrid, Real Madrid, FC Barcelona, Juventus, Internazio­nale en AC Milan. Er zijn nog drie clubs die gaan aansluiten; die vijftien ploegen zijn zeker van jaarlijkse deelname. Per seizoen moeten er vijf clubs op roulatiebasis aansluiten.

De twintig clubs komen tegen elkaar uit in twee groepen van tien. Elke groep werkt, vanaf augustus, midweeks een hele competitie met uit- en thuiswedstrijden af. De top 3 van elke groep gaat door naar de kwartfinales. De nummers vier en vijf strijden in een dubbele confrontatie om de resterende plaatsen bij de laatste acht. Daarna wordt via een knock-outsysteem (ook weer met een uit- en thuisduel) naar een finale op neutraal terrein toegewerkt.

Waarom willen de grote clubs dit?

Het draait uiteraard vooral om geld. Heel veel geld. In de geboorteakte van de European Super League (ESL) zijn de bedragen al open en bloot genoteerd: de twaalf oprichters incasseren straks een bedrag van 3,5 miljard euro. En hoe gek het ook klinkt, voor veel clubs is dat geld meer dan welkom, want de coronacrisis heeft forse financiële schade aangericht.

Waarom kwam het plan maandag naar buiten?

Dat was uiteraard geen toeval: diezelfde dag presenteerde de Uefa de plannen voor de hervorming van de Champions League. De Uefa wil het hoofdtoernooi uitbreiden van 32 naar 36 deelnemers en het speelschema aanpassen. Ook daar gaat het om geld. Het aantal wedstrijden neemt toe en dus ook de inkomsten.

Stellen wij als voetballand dan nog wel iets voor?

Buiten Ajax, dat best in beeld kan zijn voor één van de toekomstige vijf plekken op roulatiebasis, hoeven we nergens op te rekenen. De KNVB is faliekant tegen. Ook Ajax heeft zich bij monde van directeur Edwin van der Sar tegen de plannen uitgesproken – de club staat achter de nieuwe opzet van de Champions League.

Gijs de Jong van de KNVB zegt te zijn overvallen door het plan van de twaalf. “De eredivisie wordt zo minder interessant, omdat je dan geen mensen meer afvaardigt naar de competitie daarboven. Daar verzetten wij ons nadrukkelijk tegen.”

De nationale voetbalbonden van Engeland, Spanje en Italië en de organisatoren van de Engelse Premier League, Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A zeggen gezamenlijk het project te verafschuwen. ‘We blijven eensgezind in ons voornemen om dit cynische project te stoppen, een project dat is opgezet in het eigenbelang van een paar clubs in een tijd dat de maatschappij meer dan ooit solidariteit nodig heeft.’

Schrikken die twaalf eliteclubs daarvan?

Uiteraard niet. Maar de Uefa en in iets mindere mate de Fifa zullen er wel blij mee zijn. De Uefa is furieus en kan elke steun gebruiken. ‘We zullen alle beschikbare middelen inzetten, zowel gerechtelijk als sportief, om een Super League te voorkomen. De betrokken clubs zullen worden uitgesloten van nationale, Europese en mondiale competities. Ook kan het de spelers onmogelijk worden gemaakt voor het nationale team uit te komen.’

Als dat doorgaat, komen spelers als Frenkie de Jong van Barcelona, Matthijs de Ligt van Juventus en Stefan de Vrij van Internazionale spelen straks dus alleen nog in de Super League uit en zijn ze geen international meer.

De clubs melden in hún verklaring dat ze graag samen willen werken met de Uefa en de Fifa. ‘Om tot de beste uitkomst voor de Super League en voetbal in het algemeen te komen.’

Waarom doen de Duitse topclubs Bayern München en Borussia Dortmund niet mee?

De regerend Europese en wereldkampioen is er inderdaad niet bij. Net als de Franse kampioen Paris Saint-Germain. Ze zouden nog niet overtuigd zijn van de voorgestelde nieuwe competitie. De Fransen worden gerund met geld uit Qatar, het land dat het WK mag organiseren. Bovendien heeft de geldschieter van de club de televisierechten op de Champions League in handen.

De Duitse clubs hebben te maken met zeer kritische supporters. De fans van Bayern en Dortmund behoren tot de meest uitgesproken critici van de plannen voor een Europese Super League, maar ook van de huidige hervormingen van de Champions League.

Hoe groot is de kans dat het allemaal zal doorgaan?

“Ik kan me geen scenario voorstellen waarin toestemming zal worden verleend,” zegt Richard Masters van de Premier League in een memo aan alle twintig Premier Leagueclubs. De Super Leagueclubs hebben al gemeld in gesprek te willen met de Uefa en de Fifa. Het is en blijft afwachten, maar zo concreet als nu zijn de plannen nog nooit geweest.

‘Real Madrid, Manchester City en Chelsea nu al uit Champions League’

Real Madrid, Chelsea en Manchester City zullen waarschijnlijk per direct uit de Champions League worden gezet vanwege hun betrokkenheid bij de oprichting van een afgescheiden Super League. “Dat is wat ik verwacht,” zei Uefa-bestuurslid Jesper Møller, tevens voorzitter van de Deense voetbalbond, gisteren. De Uefa zal daar volgens hem vrijdag een besluit over nemen, bij een buitengewone bestuursvergadering. “Daarna bekijken we hoe we het seizoen in de Champions League gaan afronden.”

De drie clubs hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Real Madrid speelt op 27 april de eerste wedstrijd thuis tegen Chelsea en Paris Saint- Germain ontvangt een dag later Manchester City. De returns zijn de week daarop.

Ook Manchester United en Arsenal zouden kunnen worden getroffen door een Europese uitsluiting. Beide Engelse clubs hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Europa League. ManUnited begint volgende week donderdag thuis tegen AS Roma en Arsenal speelt in Spanje tegen Villarreal. De returns zijn een week later. De andere clubs die zich aan de Super League hebben verbonden waren al uitgespeeld in de Europese clubtoernooien. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden