AMSTERDAM - Ajax neemt Luis Suarez alsnog over van FC Groningen. De Amsterdammers betalen ongeveer 8 miljoen euro voor de Uruguayaanse aanvaller.Daarnaast maakten beide clubs de afspraak dat Ajax een bonus van maximaal 1 miljoen euro zal overmaken naar Groningen, afhankelijk van de sportieve resultaten van Ajax in de komende twee seizoenen.

Suarez kan woensdag met zijn nieuwe club deelnemen in de thuiswedstrijd tegen Slavia Praag in de voorronde van de Champions League. Ajax moest donderdag de voorlopige spelerslijst bij de UEFA inleveren. Tot en met dinsdag mogen eventuele mutaties worden doorgevoerd.

De arbitragecommissie van de KNVB bepaalde donderdag eerder dat Suarez niet mocht vertrekken bij Groningen. De 20-jarige aanvaller had een zaak bij de voetbalbond aangespannen om onder zijn contract uit te komen. Daarbij voerde de speler positieverbetering, zowel sportief als financieel, aan als belangrijkste argument om zijn overgang af te dwingen. De beroepscommissie oordeelde dat Ajax en FC Groningen in dezelfde (beker)competitie spelen en beide in Europees verband uitkomen maar dat de resultaten van Ajax uit het verleden beter zijn dan die van Groningen en de toekomstige ambitie in Amsterdam hoger ligt.

''De verschillen tussen de recente prestaties van beide clubs zijn echter niet zodanig dat sprake is van een onmiskenbare aanmerkelijke sportieve verbetering'', aldus de commissie in een toelichting.

Direct na de uitspraak van de arbitragecommissie nam Ajax contact op met Groningen. Beide clubs kwamen er na nieuwe onderhandelingen alsnog uit. (ANP)

© Het Parool, 09-08-2007