live

Stuntelend Ajax onderuit bij Heracles

Ajax is het helemaal kwijt na de winterstop. Het elftal van Erik ten Hag ging zaterdagavond onderuit bij Heracles Almelo (1-0).

Nabeschouwing

PSV kan zondag in Utrecht al acht punten afstand nemen van Ajax, dat aan vier competitieduels na de winterstop slechts vier punten overhield.

De huidige vorm van Ajax voorspelt het ergste voor het duel van woensdag in de achtste finales van de Champions League met Real Madrid, dat de laatste weken aardig op dreef is geraakt.

De spelers van Ajax vertelden elkaar flink de waarheid na het gelijkspel met sc Heerenveen (4-4) en afgang tegen Feyenoord (2-6). Een week na de eenvoudige zege op VVV-Venlo (6-0) waren ze kennelijk alweer vergeten dat het lastig is om wedstrijden te winnen als je uitermate slordig en niet geconcentreerd begint.

Wakker
Al na zes minuten kreeg een fel Heracles een ideale mogelijkheid om op voorsprong te komen. Frenkie de Jong speelde de bal veel te zacht terug en Daley Blind had vervolgens een overtreding nodig om Joey Konings van scoren te houden. Brandley Kuwas eiste de strafschop op maar schoot de bal hard tegen de paal.

Wie dacht dat Ajax nu wel wakker was geschud, die had het helemaal mis. De nummer twee van de eredivisie bleef maar grossieren in balverlies en kwam na zeventien minuten wel op achterstand. Onana schoof de bal zo maar in de voeten van Mohammed Osman, die de bal zo eenvoudig in de hoek kon trappen: 1-0.

Zwaar ondermaats
Ajax startte met Klaas-Jan Huntelaar in plaats van Kasper Dolberg in de spits. Rasmus Kristensen kreeg rechts in de defensie nog de voorkeur boven de pas net weer fitte Noussair Mazraoui. De ervaren spits en Deense rechtsback konden hun uitverkiezing niet waarmaken, zoals de meeste spelers van Ajax zwaar ondermaats acteerden.

Slechts één kansje kregen de bezoekers voor rust. De Jong dacht even te scoren maar doelman Janis Blaswich tikte de bal nog net over de lat. Na rust speelde Ajax met meer inzet en kreeg het ook kansen, die niet besteed waren aan Huntelaar en de ingevallen Zakaria Labyad. Kristoffer Peterson verzuimde te profiteren van een misverstand tussen Blind en Onana.

Lees ook 'het rapport': Ajax lijkt na de winterstop niet meer op Ajax

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 90: Het zit erop

  Ajax verliest vanavond in Almelo met 1-0 van Heracles. De Amsterdammers wisten een achterstand vroeg in de eerste helft niet meer goed te maken.

 2. 89: Minuten tikken weg

  Gaat Ajax dan vanavond hier serieus verliezen van Heracles? De tijd zit er bijna op en een echt eindoffensief zit er bij Ajax ook niet in.

 3. 86: Bijna eigen doelpunt

  Daar had Ajax bijna mazzel gehad. De bal vloog zowat in eigen doel bij Heracles na wat gedoe voorin.

 4. 79: Dolberg het veld in

  Frenkie de Jong gaat naar de kant en wordt vervangen door Dolberg. Neres blijft vanavond dus op de bank zitten, want Ajax is uitgewisseld.

 5. 76: Wéér fout bij Onana

  Weer geblunder bij Blind en Onana. Heracles profiteert gelukkig niet, maar had veel meer kunnen doen met dit gestuntel achterin bij Ajax.

 6. 71: NOg een kansje

  Kans voor Labyad op aangeven van Kristensen, maar de invaller schiet over. Nog twinting minuten op de klok voor Ajax om de gelijkmaker te vinden.

 7. 64: Enorme kans Huntelaar

  Daar had de gelijkmaker moeten zijn! Klaas-Jan Huntelaar komt oog in oog met Heracles-keeper Blaswich, maar die weet 'm te redden. Dit was de grootste kans die Ajax tot nu toe gehad heeft.

 8. 61: Twee wissels bij Ajax

  Ten Hag wisselt meteen twee keer. Labyad vervangt Van de Beek, Mazraoui komt in de plaats van Schöne. Gaat dit nieuwe bloed de wedstrijd een impuls geven?

 9. 61: Wissels bij Heracles

  Eerste wissel aan de kant van Heracles. Konings verlaat het veld, Dalmau is zijn vervanger.

 10. 57: Goed schot van Heracles

  Mooie actie van Heracles. Drost haalt uit en komt aardig in de buurt van de goal van Ajax.

Voorbeschouwing

Volg hier de wedstrijd tussen Heracles Almelo en Ajax.