PlusNieuws

Stress in Peking: had Nederland voordeel van de temperatuur van de ijsvloer?

De Zweedse schaatser Nils van der Poel heeft woensdag in Peking keihard uitgehaald naar de Nederlandse schaatsbond. In een persconferentie noemde hij contacten van TeamNL met de Canadese ijsmeester een vorm van corruptie.

Rik Spekenbrink
Nils van der Poel van Zweden, kort na het goud op de 5000 meter; was het ijs gunstig geprepareerd voor zijn Nederlandse concurrent Patrick Roest?
 Beeld AFP
Nils van der Poel van Zweden, kort na het goud op de 5000 meter; was het ijs gunstig geprepareerd voor zijn Nederlandse concurrent Patrick Roest?Beeld AFP

Van der Poel, zondag winnaar van de gouden medaille op de 5000 meter, reageerde op uitlatingen van bewegingswetenschapper Sander van Ginkel, lid van de Nederlandse equipe. Die vertelde op schaatsen.nl dat hij achter de schermen dagelijks een lobby voert voor ideale ijsomstandigheden voor de Nederlandse rijders.

“Zo draag ik een steentje bij aan de mogelijke successen. Door dingen te benoemen en aan te blijven dringen op aanpassingen die in ons voordeel zijn, krijgen we toch iets meer voor elkaar.”

Onethisch

De suggestie dat hij de voor Nederland beste ijscondities weet te bereiken, is bij Van der Poel in het verkeerde keelgat geschoten. “Ik heb groot respect voor de Nederlandse schaatsers. Ze pushen mij. Ik heb ook respect voor het team van ijsmeesters. Maar we moeten het over de eerlijkheid van onze sport hebben. Dit is corruptie, dit is proberen op onethische en moreel onjuiste manier de omstandigheden van de wedstrijd te veranderen.”

Technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks erkent dat er contact is met de ijsmeester en zei dat Nederland al twintig jaar metingen doet. “En dat zullen we de komende twintig jaar ook doen als professionele organisatie. Contact met de ijsmeester is er niet alleen door Nederland. Dat is geen poging tot beïnvloeding. Alleen de internationale schaatsunie ISU beslist over de temperatuur van de ijsvloer. “We winnen graag, maar altijd binnen de gegeven kaders en met fair play.”

Ongelukkig gekozen

Volgens Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, zijn de woorden van bewegingswetenschapper Van Ginkel ongelukkig overgekomen en ongelukkig gekozen. Dinsdag gaf het Zweedse team in de appgroep van de teamleiders al aan de kwestie aan te kaarten in het dagelijkse overleg. Dat is inmiddels ook gebeurd. “Wij hebben daar dezelfde verklaring gegeven als nu,” aldus De Wit. Of de ISU of het IOC het Nederlandse team op de gang van zaken gaat aanspreken, weet De Wit niet. “Ik heb niet gehoord dat we iets anders moeten doen. Wij zijn écht voor fair play.”

De Canadese ijsmeester Mark Messer zegt dat hij absoluut niet buigt voor Nederlandse druk. Over de foto op Schaatsen.nl waar hij op staat met bewegingswetenschapper Van Ginkel zegt hij: “Ik vertel hem niet bij me terug te komen, omdat ik hem niets ga vertellen dat ik niet aan de andere landen vertel. Maar dat hebben ze juist andersom neergezet.”

Volgens de ijsmeester staat zijn reputatie op het spel. “Ik ben heel erg van streek door dit verhaal en hoe het zich heeft ontsponnen”, zei Messer, die normaal de ijsvloer bepaalt op de Olympic Oval in Calgary.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden