live

Sterk Ajax pakt eerste overwinning in Champions League

Nabeschouwing

Met een zwaarbevochten thuiszege op Celtic hield Ajax zich woensdag in de race voor een langer verblijf in één van de Europese clubcompetities. Lasse Schöne voorzag het vele balbezit van zijn ploeg eindelijk weer eens van een treffer (1-0). De formatie uit Amsterdam doet daardoor weer mee in de Champions League.

Met de resterende groepswedstrijden tegen FC Barcelona (thuis) en AC Milan (uit) bekleedt Ajax de derde positie in de poule, aan het einde van de rit goed voor een plaatsje in de knock out-fase van de Europa League. De achterstand op nummer 2 AC Milan bedraagt 1 punt.

Celtic volgt inmiddels op een punt en een slechter onderling resultaat. In zijn voortdurende zoektocht naar succes wijzigde trainer Frank de Boer zijn basisformatie van het laatste duel met Vitesse op maar liefst zes posities. Nicolai Boilesen, Davy Klaassen en Lasse Schöne promoveerden tot basisspelers. 

Buitenspelers Viktor Fischer en Lucas Andersen moesten evenals Christian Poulsen op de bank plaatsnemen. Daley Blind verhuisde naar het middenveld en Siem de Jong acteerde in de punt van de aanval, met Kolbeinn Sigthorsson en Schöne aan zijn zijde. 

Verder droeg De Boer zijn spelers op de tegenstander zo snel mogelijk onder druk te zetten. Dat lukte aardig maar veel uitgespeelde kansen leverde de strijdwijze van Ajax in de eerste helft nog niet op. Siem de Jong was na 17 minuten dichtbij de openingstreffer, na een goede voorzet van Ricardo van Rhijn. De sterke doelman Fraser Forster van de Schotse kampioen kreeg verder nog enkele lastige vrije trappen te verwerken. Jasper Cillessen, de keeper van Ajax, kreeg nauwelijks iets te doen. Hij zag vanaf een afstandje dat Sigthorsson en Schöne niet als buitenspeler zijn geboren. 

Te vaak ook was een voorzet van één van zijn ploeggenoten net niet nauwkeurig genoeg om echt gevaarlijk te worden. Celtic kreeg zo vaak de kans het spel te vertragen, iets wat de ploeg meer dan aardig afging.

Na 51 minuten kwam Ajax dan eindelijk tot een aanval waar het het elftal al weken naar snakt in de Eredivisie. Al combinerend met De Jong en Thulani Serero dribbelde Schöne door de Schotse defensie. Eenmaal aangekomen in de buurt van het doel schoof de Deen de bal in de lange hoek (1-0). Zo was er eindelijk weer een speler bij Ajax die het vele balbezit met een treffer wist te belonen, na twee thuisduels in de eredivisie op rij zonder treffer.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 94

  2e helft afgefloten

 2. 89

  Mike van der Hoorn komt in de plaats van Kolbeinn Sigthórsson. Frank de Boer wisselt verdedigend en brengt Van der Hoorn als extra slot op de deur. Kan de blonde verdediger zich revanceren voor het duel met AC Milan? De verdediger is nodig, want Ajax staat in de blessuretijd met de rug tegen de muur.

 3. 86

  De beslissing was heel dichtbij! Stefano Denswil raakt met een kopbal uit een corner van Siem de Jong de paal! Denswil lijkt de bal via de grond achter Forster te koppen, maar tot ontsteltenis van alle Ajax-fans raakt de bal het aluminium. Ajax lijkt nu heel dicht bij de 2-0.

 4. 85

  Celtic zet Ajax onder druk, maar de Amsterdammers doen vooralsnog hun verdedigende werk uitstekend. Vooral de prestatie van Joël Veltman is uitstekend. De jonge verdediger beukt en tackelt als een volleerde Italiaan.

 5. 81

  De Deense ervaring komt in de plaats van de jeugd. Christian Poulsen komt in de plaats van Davy Klaassen. De jonge Klaassen zit er duidelijk doorheen na de puike pot die hij speelde.

 6. 80

  Teemu Pukki komt in de plaats van Kris Commons. Neil Lennon gooit nu alles op de aanval.

 7. 78

  Het tempo zakt in, de spelers ogen vermoeid. Ajax en Celtic zijn twee boksers in de laatste ronde van een afmattende bokswedstrijd, maar Ajax lijkt het op punten te gaan winnen of kan Celtic nog een Knock-Out uitdelen?

 8. 76

  Nog een wissel bij Celtic: Joe Ledley komt in de plaats van Baram Kayal.

 9. 72

  Derk Boerrigter komt in de ploeg bij Celtic. De tegenvallende Anthony Stokes gaat eraf. Kan de voormalig Ajacied Boerrigter de wedstrijd kantelen in het voordeel van zijn huidige werkgever Celtic? Hij wordt in ieder geval met applaus ontvangen.

Voorbeschouwing

De coach van Ajax vertrouwt op een goede afloop van het duel met de Schotten. 'We gaan ze pakken', kondigde hij aan. De Boer wilde niet kwijt welke spelers beginnen. Wel erkende hij dat Siem de Jong een optie is voor de spitspositie. Blind start mogelijk weer op het middenveld. De van een knieblessure herstelde Niklas Moisander zit op de bank.

Halverwege de groepsfase van de Champions League heeft Ajax slechts 1 punt. FC Barcelona (7 punten), AC Milan (5 punten) en Celtic (3 punten) presteerden vooralsnog beter. Ajax sluit de groepsfase van de Champions League af met een thuisduel met FC Barcelona en een uitwedstrijd bij AC Milan.

'Het is duidelijk dat we moeten winnen', zei De Boer die weet dat de nummer 1 en 2 van de eindklassering verder bekeren in de Champions League en de nummer 3 afdaalt naar de Europa League.