Stekker uit Nederlands amateurteam

ZEIST - Het Nederlands amateurelftal is door het bestuur amateurvoetbal van de KNVB opgeheven. De ploeg kampte met een gebrek aan tegenstand en toernooien. ''Jammer,'' aldus DWV'er Willem Scheerens. ''Het was een mogelijkheid om jezelf in de kijker te spelen.''In geen enkel Europees land is de scheiding tussen broodvoetballers en liefhebbers zo hard als in Nederland. Dat gegeven is de ploeg van bondscoach Marco Bout, die dit seizoen nog twee interlands speelde, fataal geworden.

''Het moet wel ergens om gaan, en dat was de laatste jaren niet meer zo,'' zegt KNVB-voorlichter Frank Huizinga. Omdat de wereldvoetbalbond Fifa en de de Europese voetbalbond Uefa geen initiatieven willen ontplooien om toernooien voor amateurteams te organiseren, heeft de KNVB een rode streep gehaald door de amateurploeg.

Het geld dat vrijkomt, wordt besteed worden aan meisjes- en vrouwenteams, de futsalploeg, de selectie voor spelers met een handicap en de nationale jeugdteams.

Het amateurteam beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig, met de finaleplaats in het Europese landentoernooi van 1970 als piek. De laatste vijftien jaar leed het elftal een kwijnend bestaan. De ploeg, die in de gouden jaren gedenkwaardige reizen maakte naar Indonesië en China, was veroordeeld tot oefenpartijtjes op achterafveldjes, met name tegen Ierland en Engeland. Meer dan twee interlands per jaar zaten er niet in, de omringende landen toonden geen belangstelling.

Volgens Loek Laurman, samensteller van het boek 'Amateurs in Oranje', waarin de historie van het team aan bod komt, is de beslissing van de bond te billijken. ''Geld zal een rol gespeeld hebben. Vooral de clubs hadden met de vuist op tafel moeten slaan om aan te geven dat zij het elftal wel belangrijk vonden. Zij hebben schouderophalend gereageerd, alleen aan de clubbelangen gedacht.''

Het amateurelftal, toch een vertegenwoordiging van het leeuwendeel van de KNVB-leden, onderging door ingrijpen van hogerhand een verjongingskuur. Met een leeftijdsgrens werd de ploeg geafficheerd als een laatste-kans-elftal voor spelers die alsnog prof wilden worden. Dat lukte dit seizoen alleen Anton Jongsma, die van Harkemase Boys naar FC Zwolle overstapte. De middenvelder heeft roemruchte voorgangers. Jan Mulder, de broers Van de Kerkhof, Theo Laseroms en Stanley Menzo. Ook Dick Jol en Bram Peper trokken het shirt van de Oranje-amateurs over de schouders.

De interland in Dublin tegen Ierland, in maart, gaat als 190ste en laatste de boeken in. Joey van den Berg van MSC uit Meppel en Elroy Lammers van Katwijk maakten de Nederlandse doelpunten bij de 2-3 nederlaag.

DWV-verdediger Willem Scheerens maakte in dat duel zijn debuut voor het Nederlands amateurteam, waarvoor ook AFC'er Peter Post meerdere malen uitkwam. ''En het was meteen de laatste keer. Erg jammer,'' reageerde Scheerens. ''Het was toch een mooie manier om je als speler in de kijker te spelen. En je werd voor even als volledig prof behandeld.''

Voor Scheerens kwam het nieuws niet als een verrassing. ''Er was tijdens onze trip naar Ierland al sprake van. Het besluit was er toen nog niet helemaal doorheen, maar je merkte aan de manier waarop de trainer erover sprak dat het de laatste wedstrijd zou zijn.''

De amateurs zijn nu aangewezen op de Regions Cup, een tweejaarlijks toernooi voor districtselftallen.

© Het Parool, 12-05-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden