Stadsgids voor nieuwe Ajacieden in Amsterdam

Ajax haalt spelers van heinde en verre naar Amsterdam. Om de spelers zich snel thuis te laten voelen, gidst Het Parool ze langs plekken die er voor een Ajacied toe doen.

Het Parool
De Braziliaan David Neres is de laatste aanwinst van Ajax Beeld ANP Pro Shots
De Braziliaan David Neres is de laatste aanwinst van AjaxBeeld ANP Pro Shots

Café Jonkhart

Begin bij het begin. Het jaar 1900 geldt officieel als oprichtingsdatum van Ajax. Toch werd de club eigenlijk zes jaar eerder al opgericht in Café Jonkhart op de Amstelveense weg. Van het café is niets meer over. Op de grond waar het café ongeveer gestaan moet hebben, is later een rood stationsgebouw verrezen.

Het rode stationsgebouw Beeld Google Streetview
Het rode stationsgebouwBeeld Google Streetview

Leidseplein

De laatste kampioenshuldigingen van Ajax vonden plaats op een parkeerplek bij de Arena. Echt vrolijk word je daar op een druilerige middag in maart niet van. Nee dan vroeger, toen werden de helden van Ajax groots onthaald op het Leidse- of Museumplein. Een mooie plek om het zingen van het clublied te oefenen.

Het Leidseplein staat garant voor veel sfeer Beeld ANP
Het Leidseplein staat garant voor veel sfeerBeeld ANP

SuitSupply

Spelers van Ajax worden sinds juli 2016 gekleed in maatpakken van SuitSupply. De modeketen heeft een vestiging op de Willemsparkweg, om de hoek van het Vondelpark. Nieuwe Ajacieden kunnen alvast passen en meten om in passende kleding hun entree in de Arena te maken.

Voetbalpleintjes

De beste Ajacieden werden in de Amsterdamse wijken gevormd door de voetbalpleintjes. Voetballend tegen oudere jongens ontwikkelden de talenten zich tot de beste spelers van de jeugdopleiding. Frank Rijkaard speelde tot de duisternis inviel op het Balboaplein in West. Edgar Davids en Patrick Kluivert waren straatjochies die op het 'rode pleintje' op de Naardermeerstraat in Noord de lakens uitdeelden.

Davids (links) en Kluivert (rechts) Beeld anp
Davids (links) en Kluivert (rechts)Beeld anp

VUmc

Een bezoek aan het VUmc is een noodzakelijk kwaad voor de voetbalprof van Ajax. Een blessure leidt automatisch tot een bezoek aan het medisch centrum dat een samenwerkingsverband heeft met de Amsterdamse club. Wees niet bang, het verplegend personeel gaat goed voor je zorgen.

Stadion De Meer

De grote spelers uit het verleden speelden hun thuiswedstrijd met Ajax in De Meer, maar dat bestaat helaas niet meer. Het is halverwege de jaren 90 met de grond gelijk gemaakt. Tussen 1998 en 2002 is een woonwijk op de plek van het stadion gebouwd. Wie daar rondstruint ziet dat de namen van straten en bruggen nog aan het roemruchte verleden refereren. Al wandelend stuit je op Bernabeuhof, Anfieldroad, Wembleylaan en bruggen met de namen van Johan Cruijff, Sjaak Swart en Rinus Michels.

Sluitingsceremonie De Meer Beeld anp
Sluitingsceremonie De MeerBeeld anp

Sigarenzaak Tito

Een handvol Ajacieden runde naast hun voetbalbestaan een sigarenzaak. Sjaak Swart (78) bijvoorbeeld, in de Pontanusstraat, maar ook Bennie Muller (78). De voormalige voetballer had tot 2000 een winkel in de Haarlemmerstraat. De winkel is niet meer van hem, maar hij is wel boven de tabakszaak blijven wonen. Prima plek om Nederlandse tijdschriften aan te schaffen.

Sigarenzaak Tito Beeld -
Sigarenzaak TitoBeeld -

Palladium

Ajacieden zijn op uitgaansavonden te vinden in verschillende clubs en kroegen. Jimmy Woo wordt bijvoorbeeld regelmatig vereerd door een bezoek van de eerste selectie. Wil je zeker een voormalige speler tegen het lijf lopen, dan is Palladium op het Kleine-Gartmanplantsoen de beste optie. Winston Bogarde brengt daar met grote regelmaat zijn avonden door.

Akkerstraat 32

Een Ajaxrondleiding door Amsterdam is niet compleet zonder een blik op het geboortehuis van de beste speler ooit. Johan Cruijff kwam op 25 april 1947 ter wereld op Akkerstraat 32 in Betondorp. De vorig jaar overleden Cruijff verliet in het huis in 1959, na de dood van zijn vader.

Een fan bij het huis van Cruijff Beeld anp
Een fan bij het huis van CruijffBeeld anp

Amsterdamse Bos

Traditiegetrouw loopt de selectie van Ajax duurloopjes door het Amsterdamse Bos. Misschien handig om alvast te kijken - net als Johan Cruijff en Frank Rijkaard ooit deden - waar je een deel van de route af kunt snijden.

Ajacieden bezig aan de loop in het Amsterdamse Bos Beeld anp
Ajacieden bezig aan de loop in het Amsterdamse BosBeeld anp

Olympisch Stadion

In de vorige eeuw was De Meer de officiële thuishaven van Ajax, maar de grote duels werden gespeeld in het Olympisch Stadion in Zuid. Wanneer Feyenoord op bezoek kwam, werd standaard uitgeweken naar het grotere stadion. Ook de wedstrijden in de Champions League van het succesvolle seizoen 1994/1995 werden gespeeld in het Olympisch Stadion.

Ajax speelde in 2014 tegen JOS Watergraafsmeer een wedstrijd in het Olympisch Stadion Beeld ANP
Ajax speelde in 2014 tegen JOS Watergraafsmeer een wedstrijd in het Olympisch StadionBeeld ANP

Tips die in deze gids voor nieuwe Ajacieden niet mogen ontbreken? Mail naar stadsgids@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden