Stad Gent verbiedt oefenwedstrijd uit angst voor harde kern Ajax

De burgemeester van Gent heeft de wedstrijd KAA Gent - Ajax op 9 juli verboden. Dat gebeurde na een uitgebreide veiligheidsanalyse van de politie. ‘De kans is te groot dat de harde kern van Ajax hier de confrontatie komt zoeken met Gentse én andere supporters.’

Sabine Van Damme
Supporters van Ajax. Beeld ANP /  ANP
Supporters van Ajax.Beeld ANP / ANP

Ajax maakte onlangs het oefenprogramma bekend en zou mogelijk begin juli afreizen naar Gent. Maar daar steekt de Gentse politie en het Gentse stadsbestuur dus een stokje voor. “Op basis van een uitgebreide risico-analyse van de veiligheidsdiensten hebben we besloten de match te verbieden”, zegt burgemeester Mathias De Clercq, die zelf groot Gent-supporter is.

“De risico’s waren volgens hen te groot, de kans dat de harde kern van Ajax hier de confrontatie zou opzoeken met Gentse en andere voetbalsupporters, was reëel. Bovendien krijgen we voor oefenwedstrijden geen ondersteuning van de federale politie, noch bijstand uit andere politiezones. Vandaar de beslissing om die wedstrijd niet te laten plaatsvinden.”

Bij de politie klinkt ongeveer dezelfde uitleg voor het negatieve veiligheidsadvies. “Bovendien is er dat weekend ook nog Gent Jazz én het is het weekend voor de Gentse Feesten", duidt woordvoerder Matto Langeraert. “Tijdens de Gentse Feesten zijn de Gentse politieagenten echt massaal aan het werk, daarom zorgen we dat onze mensen voor en na die periode wel de vakantie kunnen nemen waar ze recht op hebben.”

Risico's
Bij KAA Gent reageert men teleurgesteld, maar begripvol. “Natuurlijk vinden we dit heel erg jammer”, zegt woordvoerder Tom Vandenbulcke. “Ajax past 100% bij het begrip ‘galawedstrijd’. Maar we hebben ook wel begrip voor het standpunt van de politie en de stad. Aan een wedstrijd tegen Ajax zijn risico’s verbonden, zelfs als we die zonder supporters van Ajax zouden spelen. Ook de Amsterdamse politie liet ons weten dat dan nog steeds de kans bestaat dat die harde kern alsnog afreist naar Gent. En veiligheid is het belangrijkst.”

“De vervanger, Midtjylland, klinkt veel minder sexy en groots dan Ajax, maar sportief gezien is het ook wel een zeer te respecteren tegenstander. Toch heeft deze ploeg heeft niet de naam en de geweldige geschiedenis die Ajax heeft, en die we onze supporters graag hadden aangeboden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden