Sprinters overwegen boycot op EK: ‘Een smet op dit toernooi’

Het is maar zeer de vraag of de Nederlandse mannen vrijdag zullen starten op de teamsprint bij de EK afstanden in Thialf. Uit onvrede over het tijdschema trok Thomas Krol zich terug. Gedacht wordt aan een statement richting de ISU.

Pim Bijl
null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

Thomas Krol maakte een rekensommetje. Exact tien minuten nadat hij vrijdagavond met verzuurde benen van het ijs zou stappen na zijn 1500 meter, zou hij zijn schaatsen opnieuw moeten aantrekken. En een half uur later zou hij alweer gas moeten geven, in jacht op het goud op de teamsprint.

Gekkenwerk, concludeerde Krol, die het probleem al eerder had aangekaart bij de KNSB. Woensdagmiddag besloot hij de knoop door te hakken en vertelde hij bondscoach Jan Coopmans dat het hem op deze manier onmogelijk wordt gemaakt te starten.

Hij trok zich terug en daarmee ging het balletje rollen. Want reserve Jan Smeekens is een totaal ander type dan Krol, dus zouden Dai Dai Ntab en Kai Verbij plots een ronde later het kopwerk moeten verrichten. Gerard van Velde, hun coach bij Reggeborgh: “Daar hebben we niet op getraind. Dat laat ik ze niet doen, een dag voor hun 500 meter.”

Onlogisch ingedeeld

Achter de schermen drong de KNSB bij de internationale schaatsunie ISU al herhaaldelijk aan om het programma te wijzigen. Bij een kwartiertje extra speling wil Krol zijn besluit al heroverwegen. Hij wil graag driemaal voor goud gaan: op de 1500 meter, de 1000 en de teamsprint. Alleen is de combinatie 1500 en teamsprint moeilijk, helemaal als er vrijwel geen ruimte is om op adem te komen.

Vooralsnog zijn alle pogingen vergeefs gebleken. En zo wordt zelfs een boycot van de teamsprint een mogelijkheid. Krol: “Als de ISU het zo plant, moeten ze de consequenties maar een keer voelen.” En Van Velde: “Iedereen heeft ons alle wereldbekerwedstrijden zien winnen. Het favoriete team wordt nu flink benadeeld. Het zou goed zijn om een punt te maken.”

Een nieuwe schaatssoap kon haast niet uitblijven op weg naar dit EK, waar alle individuele afstanden plus de teamsprint, ploegenachtervolging en massasprint in slechts drie dagen zijn gepropt. Een vol programma, maar bovenal onlogisch ingedeeld, vindt ook Ireen Wüst. “De teamsprint van de mannen zo kort na de 1500 meter, mijn 1000 meter een krap uurtje na de ploegenachtervolging… Ik weet niet wie bij de ISU dit heeft bedacht, maar het gebeurde vast met een goed glas wijn achter de kiezen. Het is een smet op dit toernooi.”

De ISU liet vragen woensdag onbeantwoord. Volgens de regels past het tijdschema overigens net: er hoeft maar een half uurtje tussen onderdelen te zitten. Krol, Van Velde en Wüst vragen zich af waar die regel op is gebaseerd. Wüst: “Er zitten een hoop oud-schaatsers in de bond, maar ik denk dat ze te lang geleden hebben geschaatst om nog te weten hoe kapot je bent na een 1500 meter of een ploegen­achtervolging.”

Competitievervalsing

Technisch directeur Remy de Wit begrijpt de beslissing van Krol. Daarom drong de KNSB nogmaals bij de ISU aan het tijdschema te wijzigen. Nederland wil in de beste opstelling aan de start staan van de teamsprint, ook omdat men de nieuwe disciplines binnen het langebaanschaatsen serieus wil nemen. Als de ISU vasthoudt aan de strakke planning, zou dat volgens hem ‘een onnodige tegenslag betekenen in de gezamenlijke aanpak van de teamonderdelen’.

Krol heeft er intussen zijn buik vol van. Hij maakte woensdag op de persbijeenkomst in Wolvega een gefrustreerde indruk. “Dit schema speelt de Russen en de Noren in de kaart; zij hebben geen 1500 meter-rijders in hun ploeg voor de teamsprint. Het is gewoon competitievervalsing. En het neemt mijn plezier voor dit toernooi weg.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden