Update

'Sport van levensbelang voor gehandicapten'

AMSTERDAM - De Johan Cruyff Foundation heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Zo moeten er in 2014 tweehonderd trapveldjes, de zogeheten Cruyff Courts, zijn waarop zich jaarlijks 550.000 sport- en spelcontacten afspelen. De Foundation van de wereldberoemde levende voetballegende streeft er verder naar 100.000 gehandicapte kinderen per week via sportprojecten te bereiken, zo maakte ze woensdag bekend tijdens de negende open dag in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Volgens Johan Cruijff is sporten van levensbelang voor gehandicapten. ''Met sport kunnen deze kinderen een veel beter leven opbouwen. Als ze bijvoorbeeld sterkere armen en schouders ontwikkelen, kunnen ze zich makkelijker vanuit een rolstoel in een andere stoel hijsen, of in bad'', lichtte Cruijff toe. ''Of neem rolstoeltennis. Die bal ligt altijd op de grond. Als je nu op een dag duizend keer de bal opraapt, kun je later ook je mes en vork oprapen als die op de grond vallen.''

De Johan Cruyff Foundation ontstond ruim tien jaar geleden met het idee meer kinderen in beweging te krijgen door sport en spel. Het bekendste project zijn de Cruyff Courts, voetbalveldjes die behalve een sportieve functie ook een sociale en integrerende rol spelen in de wijk. Deze plekken, waarvan er nu meer dan honderd zijn, moeten in de toekomst ook meer toegankelijk worden voor kinderen met een beperking. Behalve in Nederland zijn ook al Cruyff Courts in landen als Marokko, Zuid-Afrika, Spanje en Engeland.

Volgens de voetballegende staat er nog een boel te doen voor de toekomst. ''We zijn pas net begonnen. We willen ervoor zorgen dat alle minder validen kunnen sporten. Dat is een hartstikke mooie uitdaging.'' Cruijff's motto is hierbij onmisbaar, liet hij weten. ''Want alleen kun je niets, je moet het samen doen.''

In die gedachte presenteerde rolstoeltenisster Esther Vergeer woensdag de Esther Vergeer Stichting. Ze werkt hierbij samen met de Johan Cruyff Foundation en heeft als doel zoveel mogelijk vooral gehandicapte kinderen aan het sporten te krijgen.

Ongeveer duizend tot 1500 kinderen, met en zonder een beperking, vanuit het hele land kwamen naar de open dag. Ze konden zich samen met de voetballegende en bekende ambassadeurs als Frits en Barbara Barend, Humberto Tan, Yvonne van Gennip en Jochem van Gelder in het zweet werken met sporten als judo, rolstoelhockey, voetbal, schaatsen of boksen. '' (ANP)

Volgens Johan Cruijff is sporten van levensbelang voor gehandicapten. Foto ANP Beeld
Volgens Johan Cruijff is sporten van levensbelang voor gehandicapten. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden