Sponsorloos Team Van Veen rijdt zich in schijnwerpers

Ze hebben al een half jaar geen salaris ontvangen en betalen hun fysiotherapeut en krachttrainer deels uit eigen portemonnee. Een trainingskamp vond deze zomer niet plaats in het altijd zonnige Toscane, maar 'gewoon' in Oosterbeek.

Marrit Leenstra. Beeld anp
Marrit Leenstra.Beeld anp

En toch plaatsten alle vijf de schaatsers van de sponsorloze ploeg van coach Jan van Veen zich voor de komende wereldbekerwedstrijden en veroverde de equipe één titel en zes medailles.

Eigenlijk vormden de NK afstanden in Thialf één lange reclamespot voor de sponsorloze schaatsploeg. Zes maanden nadat Hofmeier afhaakte als geldschieter heeft zich nog steeds geen bedrijf gemeld dat met zijn logo op de pakken wil prijken. Desondanks bewaarde coach Van Veen de rust: 'In barre tijden zijn we bij elkaar gebleven en ik ben superblij dat we zo'n weekeinde hebben gehad', sprak hij.

Zo veroverde Marrit Leenstra de titel op de 1000 meter en werd ze op het podium geflankeerd door haar jonge teamgenote Lotte van Beek. Beide vrouwen klommen ook na de 1500 meter op het ereschavot, al moest op die afstand de hoogste trede worden vrijgemaakt voor Activia-rijdster Diane Valkenburg.

'Als iedereen hier achteruit had gereden, dan zou die nieuwe sponsor er nooit komen', zei Leenstra. 'Maar de hele ploeg stond er. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven de potentie nu ook zien.'

Bij de mannen eiste Koen Verweij de meeste aandacht op. Nadat hij vrijdag op de 5 kilometer een schaduw van zichzelf was - en slechts als 9e finishte - explodeerde de blonde Noord-Hollander op de 1500 meter. Verweij klokte een tijd van 1.45,79, maar werd gediskwalificeerd omdat hij op de kruising zijn opponent Pim Schipper had gehinderd. Als pleister op de wonde werd hij wel aangewezen voor deelname aan de World Cups.

In plaats van Verweij stonden nu twee jonge ploeggenoten van hem op het podium: Renz Rotteveel en Maurice Vriend. Laatstgenoemde kwam over van Jong Oranje en overtuigde bij de NK meteen iedereen van zijn talent. Vriend toonde zich in een rechtstreeks duel sterker dan TVM-schaatser Jan Blokhuijsen. 'Ik vond het al een eer om tegen hem te rijden. Ik had helemaal niet verwacht dat ik hem ook zou verslaan', sprak de 20-jarige uit Midwoud vol respect.

En zo is Team Van Veen niet alleen sponsorloos maar ook succesvol. En misschien heeft het één wel met het ander te maken, opperde de coach. 'Iedereen wist dat het belangrijk was dat we hier een goede prestatie zouden neerzetten. Misschien heeft het feit dat we nog zonder sponsor zijn hier een klein beetje geholpen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden