Spectaculaire opening Paralympische Spelen

PEKING - De Chinese organisatoren hebben zaterdag ook voor de Paralympische Spelen groots uitgepakt met een spectaculaire opening. Boodschap van de show was dat elk leven waarde en waardigheid heeft. In een land waar gehandicapten lang te maken hadden met discriminatie waren de motto's nu ''Eén wereld, één droom' en 'Grensverlegging, integratie, gelijkheid'.

Nederland kwam onder leiding van chef de mission Thea Limbach als 107de land het 'Vogelnest' in. Rolstoeltennisster Esther Vergeer was vlaggendraagster. Ongeveer tachtig teamleden namen deel aan de ceremonie, die om 20.00 uur (plaatselijke tijd) begon met aftellen en, uiteraard, net als enkele weken bij het begin van de Olympische Spelen, met indrukwekkend vuurwerk.

''Super. Echt niet normaal'', omschreef tweevoudig olympisch kampioene Vergeer haar ervaringen in het olympisch stadion. ''Ik heb heel veel kippenvelmomenten gehad. Het was natuurlijk onwijs gaf dat ik de vlag mocht dragen. Daarnaast was het een waanzinnige show. Het paste helemaal bij dit land. Nu is het echt begonnen. En ik ben er klaar voor.'' Ruim 4000 atleten uit bijna 150 landen strijden in twintig takken van sport om in totaal 472 gouden medailles. ''Er zijn meer landen, meer sporten en meer sporters dan ooit. Dat is geweldig nieuws voor de Paralympische beweging'', zei Philip Craven, de voorzitter van het internationaal paralympisch comité.

Naar verwachting gaat het gastland, evenals vier jaar geleden, voor eigen publiek net als bij de valide atleten het best 'scoren'. In Athene voerde China de medaillespiegel aan met 63 keer goud, vóór Groot-Brittannië en Canada.
Veel aandacht zal ongetwijfeld uitgaan naar de Zuid-Afrikaanse 400-meterloper Oscar Pistorius, de 'Blade Runner' die er niet in slaagde zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Zijn zwemmende landgenote Natalie du Toit slaagde daarin wel. Ze deed onlangs in Peking al mee aan de 10 kilometer en finishte als zestiende, net achter de Nederlandse olympiër Edith van Dijk. Als beloning mocht Du Toit zaterdag de Zuid-Afrikaanse vlag het stadion binnenbrengen.

De Chinese autoriteiten hebben hun best gedaan het ook de atleten met een beperking naar de zin te maken. In Peking rijden dezer dagen bijvoorbeeld extra veel gemakkelijk toegankelijke taxi's rond en kunnen nu ook rolstoelen de Chinese Muur op. Ook zijn opnieuw maatregelen genomen tegen de luchtvervuiling.
Net als bij de 'echte' Spelen zal ook tijdens de 13de Paralympics, die duren tot 17 september, streng opgetreden worden tegen competitievervalsing door bijvoorbeeld doping. Craven sprak de hoop uit dat het schone Spelen gaan worden. ''We hebben de afgelopen vier jaar veel werk gemaakt van controleren en voorlichten. We denken dat het resultaat heeft gehad.'' (ANP)

De Chinese atheleet Hou Ping ontsteekt het Olympisch Vuur in het Nationale Stadion met de bijnaam Het Vogelnest. Foto AP/Andy Wong Beeld
De Chinese atheleet Hou Ping ontsteekt het Olympisch Vuur in het Nationale Stadion met de bijnaam Het Vogelnest. Foto AP/Andy Wong
null Beeld
Foto AP/Andy Wong Beeld
Foto AP/Andy Wong
De Franse sporters tijdens de openingsceremonie. Foto AP/Greg Baker Beeld
De Franse sporters tijdens de openingsceremonie. Foto AP/Greg Baker
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden