OSAKA - Met een worp van 66,60 meter met de discus heeft Rutger Smith tijdens de WK atletiek in Osaka de frustratie van zijn vierde plaats bij het kogelstoten van zich afgeworpen.De afstand betekende voor de Nederlander een persoonlijk record en kwalificatie voor de finale op dinsdag. De kwalificatie-eis lag op 64,50 meter.

Smith verbeterde zich eerder dit seizoen met de discus tot 66,08 meter. Zondagochtend in de brandende Japanse zon startte hij - een dag na de voor hem teleurstellend verlopen wedstrijd bij het kogelstoten - met een worp van 64,06 meter. ''Het enige middel tegen de kater van zaterdag was ver werpen met de discus. Met de eerste worp had ik me ook geplaatst, maar een persoonlijk record is nog mooier'', zei de Nederlander.

Smith twijfelde lang of hij wel bij het discuswerpen zou aantreden. ''Zaterdagavond na het kogelstoten was ik er met mijn hoofd niet bij. Ik hoor echter bij de beste twaalf discuswerpers van de wereld. Dan moet ik er hier in Osaka niet met de pet naar gooien. Dat realiseerde ik me pas toen ik in het stadion zat te wachten tot we moesten beginnen.''

De tweede Nederlander Erik Cadee komt later op zondag in de tweede kwalificatiegroep van de discuswerpers uit. (ANP)

© Het Parool, 26-08-2007