Smith levert unieke prestatie

OSAKA - Uit frustratie over zijn vierde plaats bij het kogelstoten zwiepte Rutger Smith (25) zondagochtend de discus naar een persoonlijk record en een finaleplaats op de WK. Daarin leverde hij twee dagen later een historische prestatie door het brons te winnen.Rutger Smith, kogelstoter. De meeste discuswerpers die in het Nagai stadion aan de WK-finale begonnen, waren in de veronderstelling dat het zo ongeveer op het visitekaartje van de Nederlander stond.

Vicewereldkampioen in 2005, vijfde op de wereldranglijst in 2007, de enige kogelstoter die dit seizoen de machtige Amerikaan Reese Hoffa wist te verslaan. Ze wisten dat Smith soms een discus ter hand nam en het ding dan aardig ver wierp (voor de WK dertiende op de wereldranglijst). Maar de discus, dat was toch Smiths tweede keus?

Ze hadden - en hebben - gelijk. Na zijn mislukte indoorseizoen kozen trainer Gert Damkat en Smith er zelfs voor minder op het discuswerpen te trainen. Als er een training niet doorging omdat Smith vermoeid was, bleef de discus in het materiaalhok, nooit de kogel.

Damkat schatte gisteren dat de medefinalisten van Smith per jaar twee keer zo veel discusworpen maken. Smith: ''Kogel is ook nog steeds mijn beste onderdeel. Daar is geen discussie over mogelijk.''

Maar hij gaf ook toe voor de WK stiekem te hebben gedacht aan twee medailles. Bij de openingswedstrijd van het outdoorseizoen had hij zijn persoonlijke record op de discus aangescherpt (66.08). Het paste bij de droom die soms terloops ter sprake komt: olympisch goud winnen op kogel en discus. In 1924 was de Amerikaan Clarence Houser de laatste die dat deed.

In Osaka hoopte Smith op een voorproefje. Maar zaterdagavond, toen Smith opging voor goud bij het kogelstoten - of op zijn minst zilver of brons - ging het mis; zijn stoot van 21.13 meter was onvoldoende voor eremetaal.

Drie dagen later won hij een bronzen medaille bij het discuswerpen. Smith gaf onomwonden toe dat als Virgilius Alekna (tweevoudig olympisch kampioen, tweevoudig wereldkampioen, regerend Europees kampioen) in normale doen was geweest, het brons niet om zijn nek had gehangen.

De Est Gerd Kanter won met 68.94 meter. De Duitser Robert Harting verraste met 66.68 in zijn vijfde worp en drong Smith daarmee van de tweede plek die hij na zijn derde worp (66.42) had ingenomen. Maar Smith had zijn WK-medaille. En het was een bijzondere, benadrukte hij vinnig: nog nooit won een atleet WK-medailles op kogelstoten en discuswerpen. ''Op de 5000 en 10.000 meter vind ik het logisch dat het gebeurt. Maar dit zijn twee verschillende technische onderdelen. Bij de Spelen is het gebeurd, maar bij de WK ben ik de eerste. Ik, Rutger Smith. Toch hoor ik niemand zeggen dat het historisch is wat ik doe.''

Zijn reactie was ingegeven door de mislukte kogelfinale, vertelde hij daarna. Na slechts drie uur slaap had Smith zijn trainer zondag aanvankelijk gezegd dat het hem 'niet verstandig' leek de discuskwalificatiewedstrijd te doen. Om twee uur later een persoonlijk record te gooien (66.60).

Damkat sloot niet uit dat de korte nacht die prestatie in de hand had gewerkt. Smith heeft bij grote toernooien de neiging te gretig te zijn en daarmee zijn techniek te verwaarlozen. Damkat: ''Als hij onder druk staat, kruipt Rutger niet in elkaar. Hij geeft juist iets extra's. Maar die techniek is fragiel.''

De kogelstoottechniek dan. Volgens Smith is de beweging waarmee hij de discus werpt, nagenoeg perfect. En zo lijkt de droom, twee medailles op de Spelen, nog altijd tot de mogelijkheden te behoren.

© Het Parool, 29-08-2007

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden