Plus

Sijsling en De Bakker worstelen zich omhoog op Amstelveen Future

Terwijl alle ogen in de tenniswereld zijn gericht op Wimbledon staan Igor Sijsling en Thiemo de Bakker op de Amstelveen Future op Sportpark De Kegel. Beiden vechten voor een terugkeer in de Nederlandse tennistop, maar worden geplaagd door terugvallen.

Joep School
Igor Sijsling. Beeld anp
Igor Sijsling.Beeld anp

"Ik heb hier even helemaal geen zin in." Aan het woord is een geïrriteerde Igor Sijsling (29). Hij heeft zojuist zijn eerste rondepartij op Amstelveen Future verloren in drie sets (7-6 (9), 4-6, 6-4) van de 19-jarige Bart Stevens. Een talent die Stevens, zeker, maar hij had er twee kwalificatierondes voor nodig om überhaupt mee te mogen doen aan het toernooi in Amstelveen.

Voor Sijsling, als derde geplaatst, ligt dat anders. Zijn aanwezigheid op het toernooi werd met een ronkend persbericht aangekondigd. In 2014 was de Amsterdammer nog nummer 52 van de wereld, inmiddels is hij door blessureleed afgezakt naar de 458ste positie op de wereldranglijst.

Operatie
Na een operatie aan zijn linkerknie in november speelde hij pas zeven toernooien, het futuretoernooi in Amstelveen moest weer een stap voorwaarts zijn, op weg naar de ATP-toernooien en hopelijk weer een grand slam. Net voordat Sijsling dinsdag aan zijn partij begon, zag hij in het clubhuis van De Kegel op tv hoe Novak Djokovic zich simpel naar de kwartfinale van Wimbledon sloeg. Sijsling reikte er in 2013 tot de derde ronde.

Maar Wimbledon voelt wel heel ver weg, na zo'n uitschakeling in Amstelveen - hoe aardig het toernooi ook georganiseerd is. Sijsling verlaat vijf minuten na zijn partij nukkig en ongedoucht het sportpark.

Twee uur na zijn partij belt Sijsling - hij blijft professional - keurig terug. "Ik was behoorlijk teleurgesteld, ja. Vooral op fysiek vlak. Ik voelde bij vlagen mijn knie en kon daardoor niet vrijuit bewegen. Dat is vervelend, ook omdat er angst bij zit. Angst of ik nog wel ooit pijnvrij kan spelen."

Eerder dit jaar moest Sijsling opgeven in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van Roland Garros, ook toen speelde zijn knie op.

Lijnrechters
"Daar had ik een terugval, dat is lastig. Ik werk hard om wedstrijdfit te worden, als je verder komt in toernooien moet je fysiek meerdere wedstrijden aankunnen. Het is ontzettend frustrerend als ik op de baan dan tegenover een Nederlandse jongen sta waar ik van hoor te winnen, maar dat niet lukt."

Tijdens zijn wedstrijd toont Sijsling hier en daar zijn onbegrip voor de beslissingen van de scheidsrechter, maar moeite zichzelf op te laden voor toernooien als die in Amstelveen - bij zijn wedstrijd zitten er bij aanvang twee handen vol toeschouwers op de tribune, tussen de 32 deelnemers wordt naar rato slechts 15.000 dollar prijzengeld verdeeld - heeft hij allerminst.

"Het is natuurlijk fijner als de ballen worden aangegooid en er lijnrechters zijn, maar ik had echt zin om te spelen. Het podium waarop dat gebeurt, maakt me in dit stadium niet zo veel uit."

In de marge van profs
De situatie van Sijsling heeft gelijkenissen met die van Thiemo de Bakker (28), die woensdag zijn eerste partij speelt in Amstelveen en als vijfde is geplaatst. Ook De Bakker, eerder nummer 40 van de wereld maar nu 537, ploetert in de marge van het proftennis: hij won een futuretoernooi in Alkmaar, maar een week later was in Breda de eerste ronde het eindstation. Na zeven maanden blessureleed heeft hij nu weer last van zijn schouder.

De Bakker: "Het voelt nu weer wat beter, dus ik hoop wat te laten zien. Het is logisch dat ik liever om Wimbledon sta, toch? Maar zo staan de zaken er nu niet voor. Ik ben er lang uit geweest en moet het weer oppakken."

US Open
Robin Haase, die wel deelnam aan Wimbledon maar in de eerste ronde naar huis werd gestuurd, was aandachtig toeschouwer in Amstelveen en trainde even met De Bakker. Sijsling hoopt dat hij, ondanks zijn lichte terugval, naast hem in het deelnemersveld staat tijdens de US Open, eind augustus.

"Ik kan meedoen aan het kwalificatietoernooi door mijn beschermde ranking in te zetten. Hopelijk voelt mijn knie dan beter. Ik wil daarna veel wedstrijden spelen in het indoorseizoen, weer vrij bezig zijn met mijn sport. Of ik dan terugkom op mijn oude niveau zien we later wel weer."

Amstelveen Future, nog tot en met 16 juli, Sportpark De Kegel in Amstelveen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden