PlusInterview

Sifan Hassan is de snelste vrouw ter wereld: ‘niemand kan haar in Tokio eraf lopen’

Sifan Hassan verpulverde tijdens de FBK Games het wereldrecord op de 10.000 meter. ‘We weten nu dat niemand haar eraf kan lopen in Tokio.’ De topatlete moest van ver komen.

Esther Scholten
Sifan Hassan in actie op het onderdeel 10.000 meter tijdens de FBK Games. Beeld VINCENT JANNINK/ANP
Sifan Hassan in actie op het onderdeel 10.000 meter tijdens de FBK Games.Beeld VINCENT JANNINK/ANP

Na het wereldrecord van Sifan Hassan, gisteren op de 10.000 meter, volgde op het middenterrein van het FBK Stadion in Hengelo een lange omhelzing met atletenmanager Jos Hermens. Het was duidelijk dat daar veel verteld werd zonder woorden. Hun geschiedenis gaat lang terug.

Met een halve jetlag in de benen en na een slapeloze nacht liep Hassan (28) tijdens de Fanny Blankers-Koen Games de 25 rondjes in 29.06,82. Daarmee verbeterde ze de vijf jaar oude toptijd van de Ethiopische Almaz Ayana met ruim tien seconden. Ze straalde na de finish: “Ik wist niet dat ik zo hard zou gaan.”

Volgens Hermens, wiens bedrijf de wedstrijd organiseert, was de race helemaal volgens plan gegaan. Het was al wekenlang de bedoeling om hier het wereldrecord aan te vallen, maar Hassan had daar niet de aandacht op willen vestigen. Een eerdere poging, afgelopen oktober ook in Hengelo, was immers mislukt.

Ontroerd haalt Hermens herinneringen op. Zijn eerste contact met Hassan ontstond toen het ROC in Eindhoven contact met hem zocht, omdat ze een 15-jarige scholiere hadden die hard kon lopen. Toen hij begreep dat ze gevlucht was uit Ethiopië, koppelde hij haar aan een van zijn atleten uit datzelfde land, die ook in Brabant woonde.

Mentaal zwaar

Nu is Hassan een wereldster in de atletiek. Op de laatste WK, in 2019, won ze de titels op de 1500 en de 10.000 meter, een nooit eerder vertoonde dubbel. Ze klokte ook al wereldrecords op de uurloop en de Engelse mijl. Hermens: “Sifan is enorm gegroeid als atlete en als mens.”

Nooit heeft Hassan hem verteld wat ze tijdens haar jeugd precies heeft meegemaakt in haar geboorteland. Haar moeder stuurde haar naar Europa. Als alleenstaande minderjarige asielzoekster belandde ze uiteindelijk in Nederland, waar een eenzame tijd in een asielzoekerscentrum volgde.

“Sifan kan goed met tegenslagen omgaan,” constateert Hermens. “Misschien wel juist doordat het leven hard is geweest voor haar.” Zo heeft zij ook de afgelopen coronawinter doorstaan, waarin ze volgens Hermens als een halve zwerfster had moeten leven. Haar huis in Portland was lang onbereikbaar en de perfecte trainingslocaties niet altijd beschikbaar. Toch is Hassan nu beter in vorm dan ooit.

In Hengelo ging ze al vanaf de zesde ronde alleen aan kop. De twee hazen voldeden niet. Zo’n solorace is ook mentaal zwaar, zei Hassan naderhand. “Sommige kilometers had ik het echt moeilijk, maar ik slaagde erin me te concentreren op de flikkerende ledlampjes aan de binnenkant van de baan. Die gaven het tempo aan dat ik moest lopen.” Ze liep vrijwel de hele afstand in de pas met de blauwe lichten, om die in de laatste twee rondes achter zich te laten.

Op gang komen

Hassan is dit olympische jaar uit de startblokken geschoten, maar van een te vroege piek met het oog op de Olympische Spelen wil Hermens niets weten. “Zo doen we het hier altijd al. Hier testen we het uithoudingsvermogen. Dat zit dus wel goed bij Sifan. We weten nu dat niemand haar eraf kan lopen in Tokio. De komende periode gaat ze meer aan haar snelheid werken, voor een extra sterke eindsprint tijdens de olympische races.”

Op de Olympische Spelen wil Hassan op twee afstanden uitkomen, waarschijnlijk de 5000 en de 10.000 meter. Ze heeft zich ook voor de 1500 meter gekwalificeerd.

Gisteren zocht ze na de finish even een moment voor zichzelf, achter gesloten oogleden. Hermens noemt het kenmerkend voor haar dat ze zich goed kan terugtrekken in zichzelf. “Als kind stond ze er alleen voor. Die hardheid heeft haar getekend. Na een teleurstellende prestatie is ze een paar dagen niet aanspreekbaar, maar ook voor een wedstrijd kruipt ze in een soort cocon. In topsport werkt dat goed. Als zij straks in de callroom in Tokio zit voor haar race, wetende wat ze allemaal heeft doorstaan, wetende ook dat zij de wereldrecordhoudster is; wie maakt haar dan nog wat?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden