Sifan Hassan blijft misschien toch in Oregon

Dat Sifan Hassan verkast, is na het opdoeken van het Nike Oregon Project allerminst zeker. Ze mag de fa­ciliteiten van Nike blijven gebruiken.

Pim Bijl
 Sifan Hassan won deze WK twee wereldtitels.  Beeld Getty Images for IAAF
Sifan Hassan won deze WK twee wereldtitels.Beeld Getty Images for IAAF

Tien dagen nadat hoofdcoach Alberto Salazar werd geschorst, trok Nike vrijdag de stekker uit het project. Hassan hoorde het donderdagavond van Nike, dat ook liet weten haar te steunen bij het zoeken naar een nieuwe coach en dat ze gebruik mag ­blijven maken van alle faciliteiten in Portland. De groep van Pete Julian, de andere coach binnen het Nike Oregon Project, lijkt gewoon intact te blijven. De werkwijze van de twee coaches was verschillend en Hassan had een duidelijke voorkeur voor Salazar.

Vertrouwde omgeving

“Maar het is heel goed om te horen dat de mogelijkheid er is om in Portland te blijven,” zegt Sander Ogink, manager van de 26-jarige Hassan. “De faciliteiten en de beschikbaarheid van een fulltime coach waren drie jaar geleden de belangrijkste redenen om te kiezen voor Amerika. Als dat niet weg zou vallen, is het nog steeds een prima optie. Ze heeft in drie jaar tijd veel opgebouwd in Portland en voelt zich er prettig.”

Haar management gaat binnenkort met Nike om tafel, ook om af te tasten wat er met Tim Rowberry gebeurt. Hij was de assistent van zowel Julian als Salazar en ging met Hassan naar het trainingskamp in Sankt Moritz voor de zo succesvolle WK. Hassan heeft een fijne band met Rowberry, die wel duidelijk minder ervaren is als coach.

In elk geval voelt Hassan veel voor een groep en coach in een voor haar vertrouwde omgeving. Zo zullen ook de scenario’s voor een overstap naar de Bowerman Track Club of de Oregon Track Club worden bekeken, twee door Nike gesteunde trainingsgroepen op relatief kleine afstand.

Papendal

Ook een terugkeer naar Papendal behoort tot de mogelijkheden, al heeft de Atletiekunie op dit moment geen programma voor de middellange afstand. Dat zou speciaal moeten worden ingericht voor de terugkomst van Hassan. Groot nadeel is de tijd. Dat geldt overigens voor alle scenario’s: de Olympische Spelen beginnen over negen maanden.

Hassan bereidt zich momenteel in haar geboorteland Ethiopië voor op de halve marathon in Valencia, haar laatste wedstrijd van het seizoen op 27 oktober. Nu Nike heeft aangegeven dat ze gebruik mag blijven maken van de faciliteiten, zijn de kansen op een langer verblijf in Portland enorm gestegen. Al is het de vraag hoeveel er in werkelijkheid verandert en of de storm van negatieve publiciteit wel gaat liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden