Plus

Seedorf over Deportivo: 'Ik hou wel van een uitdaging'

Clarence Seedorf kent de risico's: zijn derde avontuur als trainer kan zomaar eindigen in degradatie met Deportivo la Coruña. "De club hoort niet op deze plaats te staan."

Clarence Seedorf op het trainingsveld van Deportivo. Beeld Getty
Clarence Seedorf op het trainingsveld van Deportivo.Beeld Getty

Ze hadden bij de opening van het seizoen een mooie campagne bedacht. Een grote foto van twee stoere, bebaarde mannen en een even koene vrouw in het shirt van Deportivo La Coruña, in een Riazorstadion dat helemaal onder water staat.

Wilde golven slaan tegen de tribunes. 'We zijn mensen van de zee. Niemand kan tegen ons op.' En op de wekelijkse aankondiging van de wedstrijdselectie zou 'bemanning' komen te staan.

La Coruña, Galicië, is een stad en streek van de eeuwige strijd tegen én liefde voor de zee. Maar zo'n campagne leidt tot grappen als het met de voetbalclub niet zo goed gaat. Dan lijdt Deportivo schipbreuk, volgens de plaatselijke kranten.

En is Clarence Seedorf de vervloekte kapitein van spookschip De Vliegende Hollander, een trainer 'zonder duidelijk doel, motief of bestemming', aldus dagblad La Voz de Galicia.

Superdepor
De 41-jarige Seedorf lijkt er niet mee te zitten. De geplaagde kapitein is de vriendelijkheid zelve. "Er is niemand die meer druk op me legt dan ikzelf," zegt hij. "Daarom ben ik deze uitdaging ook aangegaan. Deportivo is een belangrijke club, maar die vecht nu al voor het vierde jaar achtereen tegen degradatie. De club hoort niet op deze plaats te staan."

'Deze plaats' is de negentiende. Vóór het vrijwel kansloze Málaga, en net achter Las Palmas en Levante, de clubs waarmee Deportivo strijdt om één plek om degradatie te ontlopen.

En dat voor een club die begin deze eeuw kampioen werd, de beker won en vijf jaar achtereen met onverwacht groot succes in de Champions League speelde. AC Milan, Bayern München, Juventus, Manchester United, Arsenal - allemaal verloren ze van het 'Superdepor' van Roy Makaay, Mauro Silva, Donato, Fran en Valerón.

"En heel Europa ontdekte deze stad. De hoge bazen van al die clubs wisten niet wat ze zagen. Ze aten in een sterrenrestaurant aan zee, de golven onder de ramen, en vroegen of de krab en de kreeften direct daar werden opgevist," herinnert Xaime Calviño zich.

De journalist was in die glorietijd de baas van het officiële clubblad RCD, een initiatief van voorzitter Augusto César Lendoiro.

De man die spelers als Bebeto en Rivaldo ontdekte, een kampioensploeg bijeen kocht, zes grote prijzen won en de club in 2014 in de tweede divisie en met een schuld van 160 miljoen euro achterliet.

Kleine stad
Calviño: "In een grote Europese stad zou zo'n schuld niks zijn, en Depor had er wel zes titels mee gewonnen, maar voor La Coruña, met 240.000 inwoners, is dat bedrag te hoog. Niemand kon of wilde meer geld in de club steken."

Sinds 2014 speelt de club weer in de Primera División, maar ze vecht sindsdien elk jaar tegen de degradatie.

"Tijdens die prachtige periode zei ik tegen mijn zoon: maak dit bewust mee, want dit zal nooit meer terug­keren," zegt Antonio Rama, de oud-voorzitter van de vereniging van supportersverenigingen.

"Nu hebben we het soort spelers van toen niet meer, iemand als Makaay, met zijn hattrick tegen Bayern. Hier speelt een allegaar­tje, zonder leider. En dat nu alweer de derde trainer dit seizoen voor de groep staat, helpt ook niet."

"Of ik nog vertrouwen heb in See­dorf? Ja, natuurlijk. Hij is pas een maand bezig. Hij weet heel veel van voetbal; dat hij als trainer minder ervaring heeft, is niet zo belangrijk."

160

Na de glorietijd vond Deportivo zich in 2014 terug in de tweede divisie met 160 miljoen schuld.

Seedorf heeft op zijn trainers-cv een half jaar AC Milan en een half jaar Shenzhen staan; bij beide clubs moest hij vertrekken. In La Coruña loopt zijn contract tot juni, met het ­risico dat het avontuur met een degradatie eindigt.

Zou dat een nieuwe smet op zijn curriculum zijn? "Van buitenaf zullen de mensen me dan wel op die resultaten beoordelen, van 'zie je wel'. Maar binnen het voetbal kunnen ze zien hoe ik hier bezig ben, hoe we vooruitgang boeken. Ik hou wel van zo'n uitdaging."

Deukjes
Seedorf werd vorige maand aangetrokken, nadat Deportivo in 3 duels 14 doelpunten om de oren had gekregen.

Hij richtte zich vooral op het dichten van het lek achterin, waarop de ploeg plots niet meer scoorde. "We hebben een gezegde in Galicië," zegt Xosé Antón Fraga van de Galicische tv, die Deportivo al 25 jaar volgt. "Als je met een deken je hoofd probeert te bedekken, krijgen je voeten het koud, en andersom."

Seedorf is de zevende trainer in vier jaar. Fraga: "Hij is sympathiek, weet goed met de media om te gaan, maar op het veld werkt het nog niet. Steeds slaat hij weer een andere weg in."

Zaterdag tegen Eibar heeft Seedorf opnieuw zeven spelers vervangen. Maar eindelijk valt het eerste doelpunt, na wel 500 minuten droogte. Het wordt uiteindelijk 1-1, mede door fouten in de defensie en een rode kaart voor de keeper. Het publiek fluit.

Seedorf: "Dit is een ploeg die nogal wat deukjes heeft opgelopen, maar de spelers pakken de dingen goed op. Ik ben positief, dat zit ook gewoon in mijn karakter."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden