PlusInterview

Schrijver Menno Pot: ‘Ajax is vloeibaar, divers en modern’

Menno Pot heeft zijn vijfde boek over Ajax geschreven. In Het nieuwe Ajax gaat de Amsterdammer vanaf zijn vaste plek in het stadion langs zeven thema’s die volgens hem de basis zijn van de club die de laatste jaren blijvend veranderd is.

Thomas Sijtsma
Hakim Ziyech tijdens Juventus-Ajax in april 2019, tijdens een van de beste wedstrijden die Menno Pot ooit van Ajax zag. Beeld EPA
Hakim Ziyech tijdens Juventus-Ajax in april 2019, tijdens een van de beste wedstrijden die Menno Pot ooit van Ajax zag.Beeld EPA

Het heeft twintig jaar geduurd, maar Ajax heeft een manier gevonden om zich staande te houden in het moderne voetbal. Dat is de strekking van Het nieuwe Ajax van journalist Menno Pot (44), die al ruim 35 jaar op de tribune zit bij de Amsterdammers.

Pot zegt met regelmaat tegen zichzelf dat hij een boek over een ander onderwerp moet schrijven, maar het is nog niet gelukt. De liefde voor Ajax zit te diep. Dat blijkt ook daags na de zege op Feyenoord, als Pot met bijna euforische passen het café binnenstapt waar het interview plaatsvindt. De telefoon, met als achtergrond een foto van juichende Ajaxspelers en de tekst ‘landskampioen’, legt hij weg.

Internationale wederopstanding

Noem een hoogtepunt uit het afgelopen successeizoen en Pot begint te oreren. Zelfs na het interview lijkt er geen stopknop op de schrijver te zitten. Buiten, naast zijn fiets, benadrukt hij dat de internationale wederopstanding een feit is.

De wedstrijd in Madrid was legendarisch, tegen Juventus zag hij het beste Ajax van deze eeuw en de spelers: om te likkebaarden. “In zekere zin was de Champions Leaguecampagne van vorig seizoen de knapste uit de hele club­geschiedenis,” zegt Pot. “De financiële verschillen zijn zó groot, de weg is zó lang en het deelnemersveld zó sterk. Echt een unicum.”

In zijn nieuwe boek neemt Pot deze hoogtepunten als handvat voor het nieuwe bewustzijn dat door de Arena waait. Het nieuwe Ajax is positief, saamhorig, divers, vloeibaar en vooral modern: losgekomen van het eigen verleden. Pot gebruikt zijn eigen observaties om het nieuwe clubgevoel te duiden. “En over zo’n schitterend jaar wilde ik zelf nog aan het woord komen.”

Vrolijke lichting supporters

“Er is een wezenlijk andere manier van denken,” zegt Pot. “De clubleiding heeft ontdekt dat je moet investeren in de selectie om mee te doen voor incidenteel Europees succes. Dat is een doorbraak. De elftallen die de Europa Cup wonnen, waren ook niet gemiddeld 19 jaar oud. Je moet ervaring van buiten halen.”

Menno Pot. Muziekjournalist en schrijver, vooral over Ajax. Beeld Merlijn Doomernik
Menno Pot. Muziekjournalist en schrijver, vooral over Ajax.Beeld Merlijn Doomernik

Pot noemt Ajax ‘goedgehumeurd’. Dat ziet hij voornamelijk terug in de nieuwe publiekssamenstelling om hem heen op de Noordtribune. Een nieuwe, vrolijke lichting supporters, diverser in kleur en sekse, die geniet van het voetbal. Van studenten tot verliefde stelletjes en van complete gezinnen tot groepen Marokkaanse vrienden. De samenstelling op de tribune gaat langzaam meer lijken op die van de stad.

De driehoek Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Abdelhak Nouri is daarin volgens hem van kolossaal belang. “Zij hebben een belangrijke brug geslagen naar de Marokkaanse gemeenschap. Ik zie Marokkaanse jongetjes in een shirt van Ajax lopen. Nouri is daar heel belangrijk in, we hebben zij aan zij om hem staan janken. Voor veel jonge supporters betekent rugnummer 34 meer dan 14. Ajax en de Amsterdamse Marokkanen hebben elkaar eindelijk gevonden.”

Voelsprieten

Niet alleen de toeschouwers ondergaan een metamorfose, ook de frisse gezichten in de directiekamer hebben effect op het veld. “De directeuren van nu waren baby’s toen Cruijff Europacups won. Die gouden periode is niet meer de maat der dingen. De generatie die altijd zeker wist dat hun manier de juiste was, verdwijnt langzaam. Een jonge generatie beslist nu zelf, zonder het gewicht van het verleden. Ik vind het heerlijk.”

Coach Erik ten Hag trekt zijn eigen plan. Het publiek mort niet meer – nou ja, minder. Een Zuid-Amerikaans blok op het middenveld? Geen probleem. “Het aanvallende, op techniek gebaseerde, voetbal blijft uitgangspunt van Ajax, maar de invulling is vloeibaarder. Het voelt alsof een molensteen van de club is afgevallen. De sfeer van controleren of Ajax wel wint, verdwijnt van de tribunes.”

Pot sloeg de ontwikkelingen gade vanaf zijn vaste plek in het stadion. Zonder die plek had hij dit boek niet kunnen schrijven. “Op de tribune steek ik mijn barometer uit. Voor de televisie of op een perstribune voel je de club niet. Je steekt voelsprieten uit en komt tot een verhaal. Ik denk als een supporter, maar in mijn manier van duiden ben ik toch ook journalist. Ik kijk vanuit een Ajaxperspectief, maar niet door een Ajaxbril.”

Menno Pot, Het nieuwe Ajax, Ambo|Anthos, 224 blz., €16,99

Door de Arena waait een nieuw bewustzijn, schrijft Menno Pot in Het nieuwe Ajax. Beeld
Door de Arena waait een nieuw bewustzijn, schrijft Menno Pot in Het nieuwe Ajax.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden