Schoonrijden op de schaats wordt cultureel erfgoed

Schoonrijden op de schaats wordt officieel Nederlands erfgoed. De oudst bekende vorm van schaatsen werd al in de 17de eeuw volop beoefend. Directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed maakt de benoeming dinsdag in Utrecht bekend.

Redactie
Het Nederlands kampioenschap schoonrijden in 1985 in Amsterdam. Beeld anp
Het Nederlands kampioenschap schoonrijden in 1985 in Amsterdam.Beeld anp

Voormalig topschaatser bij het hardrijden Ard Schenk wordt ambassadeur van het schoonrijden. De Landelijke Vereniging van Schoonrijders heeft deze vorm van schaatsen voorgedragen voor plaatsing op de zogenoemde Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, een regeling die thuishoort bij de Unesco, de VN-organisatie voor cultuurbehoud.

Het schoonrijden wordt al sinds de 19de eeuw in wedstrijdverband beoefend. In de naoorlogse jaren behaalde Nederland grote internationale successen in het kunstrijden, aldus het erfgoedcentrum. Vooral Sjoukje Dijkstra, drie keer wereld-, vijf keer Europees en eenmaal olympisch kampioen, en Joan Haanappel, drie keer derde op een EK, zorgden voor een enorme populariteit van de sport.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden