live

Schöne schiet Ajax na spannende bekerkraker naar de finale

Nabeschouwing

Ajax kan het seizoen nog steeds afsluiten met de winst van de landstitel en KNVB-beker. De koploper van de eredivisie plaatste zich donderdag met een zege bij AZ (0-1) voor de eindstrijd om de zilveren bokaal, waarin PEC Zwolle op 20 april de tegenstander in de Kuip is. Lasse Schöne maakte de enige treffer van een duel dat beide ploegen met 10 man beëindigden.

Voor PEC Zwolle was de zege van Ajax ook goed nieuws. De club gaat volgend seizoen Europa in als Ajax als eerste of tweede eindigt in de competitie.

Voor Ajax is de KNVB-beker een leuke prijs, maar het gaat de komende weken in Amsterdam allemaal om de mogelijke vierde landstitel op rij. Met het oog op de belangrijke thuiswedstrijd van zondag tegen FC Twente ontbrak Ricardo Kishna in de basisformatie van de koploper van eredivisie. 'Hij kan nog geen twee duels in vier dagen spelen', vertelde trainer Frank de Boer. De pas net weer van een hamstringblessure herstelde Nicolai Boilesen kwam volgens plan alleen tijdens de eerste helft in actie.

Met Lesly de Sa op de positie van Kishna waren de betere kansen aanvankelijk voor Ajax. Lasse Schöne schoot rakelings over en Daley Blind kreeg de bal van dichtbij niet langs doelman Esteban. Twee gele kaarten binnen drie minuten voor Joël Veltman veranderde even het spelbeeld van de halve eindstrijd. De verdediger kreeg eerst een prent voor een lichte overtreding op Roy Beerens. Hij veroorzaakte vervolgens een strafschop toen hij aan een arm van Viktor Elm trok. Scheidsrechter Pol van Boekel vond een penalty alleen geen passende straf en trok opnieuw een gele kaart.

Aron Johannsson belastte zich met de strafschop maar zag zijn inzet gestopt door Kenneth Vermeer, die alle duels van Ajax in het bekertoernooi mag keepen. Het was alweer de tweede keer in vier dagen dat de IJslander met een Amerikaans paspoort vanaf 11 meter miste. Afgelopen zondag tegen PEC Zwolle gebeurde hem dat ook al.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud of ook AZ moest met 10 man verder. Mattias Johansson kreeg zijn tweede gele kaart voort een overtreding op De Sa. De thuisclub was nog niet bijgekomen van die teleurstelling of Schone verzilverde de toegekende vrije trap met een schot in de bovenhoek (0-1). Ajax bleef in de tweede helft redelijk eenvoudig overeind maar had nog wel een keer de hulp nodig van Vermeer, die fraai redde op een inzet van invaller Johann Berg Gudmundsson.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 95

  De wedstrijd is afgelopen! Ajax is door naar de finale in De Kuip tegen PEC Zwolle.

  Daarmee sluiten we ook dit liveblog. Bedankt voor het volgen en tot zondag bij FC Twente - Ajax.

 2. 94

  We zitten diep in blessuretijd als Esteban op de helft van Ajax staat en de bal voor geeft. Vermeer wint het van alle AZ-aanvallers.

 3. 89

  Nog een minuut te gaan. De finale lijkt in zicht. Wat een bekerduel is dit. Beerens probeert het nog een keer voor AZ. Corner! Bal wordt weer weggewerkt.

 4. 83

  AZ is het laatste half uur duidelijk het betere team. Ajax wordt zo nu en dan ver teruggedrukt en ontsnapte al een paar keer. Vooral Kenneth Vermeer vertolkt hierin een grote rol.

 5. 73

  Christian Poulsen komt in de plaats van Lesley de Sa. Met deze wijziging probeert Frank de Boer iets meer zekerheid in te bouwen.

 6. 71

  Ajax ontsnapt twee keer in korte tijd. Kenneth Vermeer kan Ajax eerst overeind houden met een schitterende redding, niet veel later gaat een kopbal net naast. Dat scheelde erg weinig!

 7. 69

  Lerin Duarte komt in de plaats van Thulani Serero.

 8. 64

  Denni Avdic komt in de plaats van Aron Jóhannsson. Een verse spits.

 9. 64

  Johann Berg Gudmundsson komt in de plaats van Steven Berghuis.

 10. 58

  Ondanks de voorsprong is de zege nog lang niet veilig gesteld door Ajax. In het voetbalgevecht, wat veel weg heeft van een Engels duel, geeft AZ zich niet gewonnen. De Alkmaarders zoeken vanuit balbezit naar mogelijkheden.

Voorbeschouwing

Bekerhouder AZ en landskampioen Ajax trapten het seizoen op 27 juli af met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, die werd gewonnen door de ploeg uit Amsterdam (3-2). Enkele weken later nam AZ voor eigen publiek revanche in de competitie (3-2). Op 23 februari was Ajax in Amsterdam weer met 4-0 te sterk voor de ploeg van trainer Dick Advocaat.

Frank de Boer heeft zijn selectie in alle rust kunnen voorbereiden op de confrontatie met AZ, aangezien Ajax afgelopen weekeinde vanwege de nucleaire top niet kon voetballen. AZ won zondag met 2-1 van PEC Zwolle. De Alkmaarse formatie doet ook nog mee in de Europa League. AZ en Ajax troffen elkaar de afgelopen 3 jaar ook in de beker, de laatste twee keer won de club uit Alkmaar.