Schaken: Van Foreest kansloos tegen Carlsen

Jorden van Foreest (19) had bij zijn debuut op het Tata Steel-schaaktoernooi zo graag gewonnen van wereldkampioen Magnus Carlsen, net als Anish Giri destijds deed. Maar het werd een grote deceptie.

Jan-Cees Butter
Jorden van Foreest aan zet tegen Magnus Carlsen: 'Ik ben teleurgesteld, omdat het geen echt gevecht werd.’ Beeld -
Jorden van Foreest aan zet tegen Magnus Carlsen: 'Ik ben teleurgesteld, omdat het geen echt gevecht werd.’Beeld -

Het was een droom. Eentje waar Jorden van Foreest, de 19-jarige debutant bij het Tata Steel-schaaktoernooi, naar had uitgekeken sinds de bekendmaking van het speelschema, vorige week vrijdag in Wijk aan Zee.

Speelronde vijf, waarvoor het toernooi gisteren uitweek naar theater De Vest in Alkmaar, werd met rood omcirkeld in huize Van Foreest. Hoe zou de oudste telg uit een schaakfamilie, de nummer 192 van de wereldranglijst, zich verhouden tot viervoudig wereldkampioen Magnus Carlsen? De Noor verdedigde zijn titel in november met succes tegen de Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana.

‘Suïcide’

Iets voor tweeën maakte Van Foreest - zwart pak, lichtblauw overhemd - zijn entree op het podium van de grote zaal in theater De Vest. Carlsen liet lang op zich wachten. Als laatste schaakgrootmeester betrad de Noor, die zijn 21 voorgaande partijen had afgesloten met remise, het speelveld in Alkmaar. Een korte handdruk volgde, zoals gebruikelijk voor elke partij.

Daarna ging het snel. Anish Giri, de Nederlander die zijn vijfde partij afsloot met remise tegen oud-wereldkampioen Viswanthan Anand, moest even met zijn ogen knipperen toen hij al na een paar minuten de ontwikkelingen op het schaakbord achter hem gadesloeg. Hoofdschuddend liep hij weg achter Van Foreest.

“Dit was suïcide,” zei Giri. “Ik vond de openingskeuze van Jorden heel bijzonder. Hij deed precies hetzelfde als Caruana in de WK-match, maar dat is juist het sterkste punt van Carlsen. Je creëert met zo’n opening zoveel mogelijkheden om je veilig te spelen als tegenstander.”

Giri, zich inlevend in zijn landgenoot: “Je mág het wel zo spelen natuurlijk, maar dan moet je er vol voor gaan en gewoon zien wat er gebeurt. Persoonlijk vind ik het alleen geen goede strategie.”

Roekeloos

Het was Van Foreest ook aan te zien. Zijn stoute droom - om net als Giri in 2011 bij zijn debuut van Carlsen te winnen - veranderde langzaam in een boze droom. Al na tien minuten zat hij met de handen in het haar, bijna wanhopig kijkend naar de sombere stelling op het bord. Tweeënhalf uur later, na slechts 32 zetten, moest hij opgeven. Titelverdediger Carlsen won daarmee zijn eerste partij dit toernooi.

Eenmaal in de coulissen was Van Foreest somber. “Ik ben teleurgesteld, omdat het geen echt gevecht werd,” bekende de Nederlands kampioen van 2016. “Op een gegeven moment had ik een pion moeten slaan, maar dat deed ik niet. Tegen andere spelers had ik dat waarschijnlijk wel gedaan, maar misschien respecteerde ik hem wel te veel, waardoor ik een veiligere keuze maakte.”

Afgemaakt

Even verderop zat Carlsen in een glazen ruimte op zijn telefoon te spelen. Of zijn tegenstander roekeloos was geweest? Carlsen antwoordde met een flauwe glimlach. “Misschien een beetje,” zei hij.

Van Foreest is nu de rodelantaarndrager in Wijk aan Zee. In vijf partijen wist hij alleen van de Pool Jan-Krzysztof Duda te winnen. Zijn overige vier partijen gingen allemaal verloren. “Tegen Anand en Carlsen ben ik echt afgemaakt,” maakte Van Foreest de balans op. “Van Ding en Vidit had ik niet hoeven verliezen. De anderen zijn duidelijk beter dan ik, maar ik heb niet het gevoel dat ik helemaal kansloos ben dit toernooi.”

Vrijdag gaat het toernooi verder, dan weer in Wijk aan Zee.

Twee koplopers

Na vijf partijen gaan de Rus Ian Nepomniasjtsji en de Chinees Liren Ding aan de leiding in Wijk aan Zee met 3,5 punt, op een half punt gevolgd door Anand, Vidit, Giri en Carlsen.

Stand
1. Nepomniasjtsji, Ding
2. Anand, Vidit, Giri, Carlsen
3. Duda,Mamedjarov,Radjabov
4. Shankland,Fedosejev,Rapport
5. Kramnik
6. Van Foreest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden