Schaatswereld zwijgt over affaire-Smit

Krook (foto) heeft een enorme staat van dienst in de schaatssport, maar als de onafhankelijke onderzoekscommissie zijn werk goed doet zal zijn naam voor altijd bezoedeld blijven. Foto ANP

DEN HAAG - Het onderzoek dat NOC*NSF en de KNSB hebben ingesteld naar de pogingen om Gretha Smit in 2006 desnoods via omkoping aan de start te krijgen op de olympische vijf kilometer, heeft alle kans van slagen. ''Het is gewoon waar,'' zeggen mensen met een hoge functie bij de KNSB.

Alleen willen ze dat niet met naam en toenaam in de krant doen. ''Er is meer dan één schaatsster benaderd,'' stelt een andere bron. ''Ze hebben het bij mij ook geprobeerd,'' zegt een van de deelneemsters van toen aan de vijf kilometer. Maar ook weer 'off the record', zij wil niet met haar naam in de krant.

Net als in het wielrennen heerst in het schaatsen een omerta als het over gevoelige zaken gaat. Het eigen nest dient niet bevuild te worden. Horen, zien en zwijgen is het credo. En al helemaal tegen de media. Schaatsjournalisten die in Turijn verslag deden van de Spelen, hoorden destijds al geruchten over de poging tot omkoping, maar toen ze navraag deden, werd het door de betrokkenen afgedaan als een grapje. De NOS spitte door en kreeg uiteindelijk de Poolse Katarzyna Wójcicka aan de praat.

Nu is er dus nóg een schaatster gevonden. Tegelijk met Wójcicka kreeg ook zij een mailtje van de NOS, maar in een uitnodiging werd met geen woord gerept over de affaire-Smit. ''Ze wilden een portret maken van buitenlandse schaatsers en daar wilden ze wat mee doen als ik de Olympische Spelen zou halen. Ik ben er niet op ingegaan.''

Hoewel ze wist dat de reportage eraan zat te komen, schrok Gretha Smit zich te pletter toen ze die zondag op tv zag. Waarschijnlijk oprecht. Zoals de insiders het onafhankelijk van elkaar, maar helaas steeds off the record vertellen, is het vooral een actie van Ab Krook en Ingrid Paul geweest. En dan wijzen de vingers met name richting Krook, toen chef d'equipe van de olympische schaatsploeg. En die zegt nooit met een buitenlandse schaatsster over geld en het afstaan van een startplek gesproken te hebben.

Kan kloppen, volgens de anonieme schaatsster: ''Ik ben ook niet rechtstreeks benaderd. Ab Krook heeft alleen met mijn vader gesproken. We hebben meteen besloten er niet op in te gaan. Weet je hoe moeilijk het voor mij is om me te kwalificeren voor de Spelen?''

Ook zij kreeg geld geboden, maar minder dan de 50.000 euro die Wójcicka werd beloofd. ''Maar wat maakt het uit. Al was het honderdduizend euro, iedereen wist ervan, dus als je niet zou starten, was je meteen verdacht. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom dit vier jaar na de Spelen wordt opgerakeld. Er worden alleen maar mensen mee beschadigd.'' Zien, horen, maar vervolgens zwijgen dus.

Krook heeft een enorme staat van dienst in de schaatssport, maar als de onafhankelijke onderzoekscommissie zijn werk goed doet - dus gewoon alle deelneemsters aan de olympische vijf kilometer van Turijn ondervraagt - zal zijn naam voor altijd bezoedeld blijven. Voor Smit zal het vooral een extra knauw opleveren, nadat ze onlangs een punt achter haar carrière zette vanwege een aanhoudende blessure.

Ingrid Paul is van het trio nog als enige op de voorgrond actief in het schaatsen. Ze is coach van een klein groepje Canadese rijders, onder wie Brittany Schussler. Dikke kans dat die in Vancouver de vijf kilometer rijdt. Maar of Paul erbij zal zijn om haar te coachen, is, als de zaak-Smit is uitgekomen, aan de Canadese bond. (MAARTEN VAN HELVOIRT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden