Schaatstop blijft weg bij olympisch testevent in Peking

De Nederlandse schaatstop laat het olympische testevent dat volgende maand in Peking wordt gehouden aan zich voorbijgaan. Er gaat wel een team van negen junioren. ‘Het is onze enige kans om de olympische schaatsarena te verkennen.’

ANP

Amsterdam

Jutta Leerdam (voor) en Jorien Ter Mors. Beeld Vincent Jannink/EPA
Jutta Leerdam (voor) en Jorien Ter Mors.Beeld Vincent Jannink/EPA

“Bij de commerciële topteams in Nederland bestond in deze fase van het olympisch seizoen geen animo om deel te nemen. Dat past niet in hun seizoensopbouw en er was onzekerheid over de coronamaatregelen,” laat de Nederlandse schaatsbond KNSB weten.

Negen junioren

Nederland doet niettemin wel mee aan de wedstrijden in het tweede weekeinde van oktober. De KNSB vaardigt een team van negen junioren af. “Doel van de missie is dat de jonge schaatsers internationale ervaring opdoen én dat het begeleidingsteam de situatie ter plekke verkent met het oog op de Olympische Spelen in 2022,” aldus de KNSB.

Technisch directeur Remy de Wit heeft er alle begrip voor dat de Nederlandse topteams nu niet naar Peking afreizen. “Het is een vriendschappelijke wedstrijd, waarin voor onze toprijders niets op het spel staat.” Hij hecht echter wel grote waarde aan deze trip. “Het is immers onze enige kans om de olympische schaatsarena te verkennen.”

Het KNSB-team reist zondag af naar de Chinese hoofdstad. De equipe staat onder leiding van Peter Kolder, bondscoach junioren van de KNSB, die zelf van 2016-2018 als trainer in China werkte. Het aantal buitenlandse teams dat naast Nederland aan de start verschijnt is zeer beperkt. “Alleen China zelf en Zuid-Korea nemen deel,” zegt Kolder.

Vanwege de coronapandemie ging het gebruikelijke testevenement voor de Olympische Spelen, de WK afstanden, afgelopen seizoen niet door in Peking. Dat toernooi verhuisde destijds naar Heerenveen.

Eigen vliegtuig

De KNSB heeft naar eigen zeggen lang getwijfeld over deelname in Peking. “Er was onzekerheid of de speciaal door de Chinezen aangewezen chartervlucht wel coronaveilig zou zijn. En de vrees bestond dat rijders bij een positieve testuitslag 21 dagen in volledige afzondering in een Chinees hotel zouden worden geplaatst.”

De schaatsbond kreeg gisteren de bevestiging dat beide zaken in orde zijn. “Het vliegtuig is speciaal voor ons gereserveerd,” meldt De Wit. “En we hebben de garantie dat een rijder als hij positief test in Peking altijd begeleid mag worden door onze bondsarts. Wat ik niet wil, is dat onze jonge talenten daar iets vervelends overkomt en aan hun lot overgeleverd zijn. Die zorg is, in nauw overleg met de internationale schaatsunie ISU, weggenomen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden