Schaatster Wüst snapt er niets meer van

Wüst's slechte tijd tijdens de skate-off betekent geen startbewijs voor de World Cup en ook geen kans meer op de wereldkampioenschappen afstanden. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Wüst's slechte tijd tijdens de skate-off betekent geen startbewijs voor de World Cup en ook geen kans meer op de wereldkampioenschappen afstanden. Foto ANP/Koen van Weel

HEERENVEEN - In de trainingen voelde Ireen Wüst de vorm terugkomen. Zij en trainer Gerard Kemkers rekenden gisterochtend tijdens de eerste dag van de skate-off op de beste 3 kilometer van het seizoen. Maar het viel zwaar tegen.

''Het was een slechte,'' concludeerde Wüst teleurgesteld na de 4.14,73. De gevolgen waren groot. Geen startbewijs voor de World Cup in het Duitse Erfurt en erger nog, ook geen kans meer op de wereldkampioenschappen afstanden. In Vancouver ontbreekt Wüst op de afstand waarop ze drie jaar geleden in Turijn nog olympisch kampioen werd.

Het was niet verwonderlijk dat ze in de catacomben van Thialf even flink met deuren sloeg. ''Onverklaarbaar,'' zei ze nadat ze was afgekoeld. ''Ik kwam nergens in mijn slag. Geen idee wat er aan de hand is.'' Van een verloren seizoen wilde ze echter niet spreken. ''Het is niet het seizoen van de 3 kilometer, dat klopt. Maar ik heb in de trainingen veel laten zien. Ik heb de stijgende lijn echt te pakken. Misschien was dit de uitschieter naar beneden.'' Wüst houdt hoop op een goed WK allround. ''In Hamar kan ik nog veel goed maken. Gelukkig heb ik nog drie weken de tijd.''
Met ploeggenotes Paulien van Deutekom en Renate Groenewold is Wüst al geplaatst voor dat WK. Jorien Voorhuis en Lisette van der Geest hebben de meeste kans op het resterende startbewijs. Zij noteerden gisteren op de 3 kilometer respectievelijk 4.10,56 en 4.11,77, waarmee ze ook deelname aan de World Cup in Erfurt veiligstelden. Vandaag volgt nog een 1500 meter. De beste in het klassement over beide afstanden mag mee naar Hamar.

De mannen schaatsten in hun strijd om de laatste WK-plaats een 5 kilometer. Tom Prinsen (6.30,47) heeft met nog een 1500 meter voor de boeg de beste uitgangspositie. Zijn VPZ-ploeggenoot Ben Jongejan volgde hem op de voet met (6.30,79). Jan Blokhuijsen (6.33,56) heeft nog een kleine kans om Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Carl Verheijen te vergezellen naar Noorwegen.

Stefan Groothuis is gisteren door schaatsbond KNSB aangewezen als vervanger voor Erben Wennemars voor de 1500 meters in Erfurt en Heerenveen, en hoeft vandaag dus geen skate-off te rijden. DSB-coach Jac Orie vroeg de bond ook Simon Kuipers aan te wijzen, aangezien die op de 1500 meter vergelijkbare prestaties heeft geleverd. Maar die oproep vond tot Ories grote woede geen gehoor. ''Blijkbaar vinden ze daar Simon niet goed genoeg voor. Dat vind ik vrij discutabel.'' (JOHAN STOBBE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden