Plus

Schaakhelden op het voetbalveld: 'Ook schaken vereist fitheid'

De deelnemers aan het Tata Steel Schaaktoernooi hadden gisteren een dagje vrij. Een goede gelegenheid om de benen te strekken en een balletje te trappen, bij Telstar. 'We zaten er compleet doorheen.'

Roelf Jan Duin
De linksbenige Magnus Carlsen schiet achter zijn standbeen langs op het veld van Telstar in Velsen-Zuid Beeld Olaf Kraak
De linksbenige Magnus Carlsen schiet achter zijn standbeen langs op het veld van Telstar in Velsen-ZuidBeeld Olaf Kraak

Wat doet de wereldkampioen schaken als hij een dagje vrij heeft? Schaken, zou een voor de hand liggende gok zijn. Maar ook een verkeerde: Magnus Carlsen was tijdens de rustdag van het Tata Steel Schaaktoernooi namelijk te vinden in het stadion van Telstar, waar hij met enkele collegagrootmeesters voetbalde met de profs van de club uit Velsen-Zuid.

Dat Carlsen een fanatiek voetballer is, was bekend bij de organisatie van het 'Wimbledon van de schaaksport', zoals het jaarlijkse toernooi in Wijk aan Zee wordt genoemd. Elk jaar schiet de 26-jarige Noor wel een balletje op een veldje van de plaatselijke basisschool.

Bloedfanatiek is hij, en lang niet slecht bovendien. Daarom werden de schakers vorig jaar tijdens hun rustdag voor het eerst uitgenodigd door Telstar om een potje te spelen, maar dat ging allemaal op z'n janboerenfluitjes. Er waren geen keepers en na afloop klaagde Carlsen, wiens team met 14-9 verloor, dat de spelers van Telstar onvoldoende hun best hadden gedaan. Dit keer was er duidelijk meer werk van gemaakt.

Cultstatus
De teams die in de vrieskou de strijd met elkaar aangaan bestaan elk uit vijf schakers en zes Witte Leeuwen, de bijnaam van de eerste divisieclub die een zekere cultstatus geniet.

Carlsen laat zich voorafgaand aan de wedstrijd gewillig fotograferen met Edgar Davids, die stage loopt bij Telstar. Het schaakgenie blijkt een technisch begaafde linkspoot met een neusje voor de goal.

"Hij is van alle schakers de beste," zegt gelegenheidsteamgenoot Calvin Valies na de eerste helft. Carlsen heeft dan zijn eerste doelpunt al gemaakt, de stand is 2-2. Valies speelde in zijn jeugd bij Ajax, de club waar Carlsen onder meer fan van is. Andersom is die bewondering minder: "Ik kan alleen dammen," legt Valies uit.

Handtekeningen
In de rust neemt Carlsen een kijkje bij de scholieren die in de businesslounge van het bescheiden Rabobank IJmond Stadion een simultaanwedstrijd spelen.

Een lachebekje is de Noor niet, maar hij is ook niet te beroerd om, dampend van het zweet, een paar handtekeningen uit te delen. De achtjarige Pieter Breet is trots als hij de krabbel op z'n doos met schaakstukken laat zien: "Dit is de beste schaker van de wereld!"

De teams bestaan elk uit vijf schakers en zes Witte Leeuwen, de bijnaam van de eerste divisieclub die een zekere cultstatus geniet Beeld Olaf Kraak
De teams bestaan elk uit vijf schakers en zes Witte Leeuwen, de bijnaam van de eerste divisieclub die een zekere cultstatus genietBeeld Olaf Kraak

In de tweede helft wordt het team dat onder leiding staat van de Nederlandse grootmeester Loek van Wely compleet van het veld gespeeld. De wedstrijd eindigt in 6-2, Carlsen maakt de laatste goal.

"We zaten er conditioneel compleet doorheen," zegt Van Wely na afloop. "Schaken is een sport die ook een zekere fitheid vereist, zeker als partijen langer dan vijf uur duren. Magnus heeft een hele goeie conditie."

Van Wely, die bij de verkiezingen overigens lijstduwer is voor het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, houdt net zomin als Carlsen van verliezen.

"Hier word ik alleen maar pissiger van," zegt Van Wely, die de afgelopen dagen achter het schaakbord ook geen gelukkige indruk maakte. Van de vier partijen in Wijk aan Zee verloor hij er al drie, een keer maakte hij remise. Dinsdag treft Van Wely Carlsen. Als de strijd op het voetbalveld een voorbode is van wat hem dan te wachten staat, mag hij zich weinig illusies maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden