Sport Bewaar

SBS maakt serie over relschopper

SBS maakt serie over relschopper
© UNKNOWN

AMSTERDAM - SBS zendt vanaf 2 juni de reportageserie Voetbalsupporters Op De Vuist uit, over mensen die er tijdens voetbalwedstrijden op uit zijn om rotzooi te trappen. De serie belicht het 'supporters'-geweld in tien landen, waaronder Nederland, Engeland, Italië, Rusland, Turkije, maar ook Brazilië en Argentinië.

In de serie is te zien hoe de harde kern van voetbalclubs in tien landen opereert en zich schuldig maakt aan buitengewoon kwetsende spreekkoren, grove mishandeling en grootschalig vandalisme, aldus SBS donderdag, 29 mei. De aggressievelingen zijn vaak onder invloed van drugs en drank, hitsen elkaar op en verpesten het voor de echte supporters.

De organisatoren van het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland doen er alles aan om extreme geweldsuitbarstingen te voorkomen, maar zullen hier volgens SBS waarschijnlijk nog hun handen vol aan krijgen. ''Velen herinneren zich nog de beelden van de Franse agent Daniel Nivel liggend in een plas bloed tijdens het WK 1998. Nivel was zwaar mishandeld door Duitse hooligans, lag zes weken in coma en liep een hersenbeschadiging op.''Relschoppers in Kroatië en Servië figureren in de eerste aflevering op 2 juni. SBS zendt de serie maandagavond uit om 23.30 uur. (ANP)