Sail blijft Sail, maar sommige optredens worden betaald

Tijdens nautisch evenement Sail 2015 moet voor het eerst betaald worden voor optredens, en het productiebedrijf van Ivo Niehe krijgt een grote rol bij de organisatie.

Het IJ tijdens Sail 2010 Beeld anp
Het IJ tijdens Sail 2010Beeld anp

Toch maakt Sail Amsterdam geen knieval voor de commercie en is het niet de bedoeling dat het vijfjaarlijkse evenement uitgroeit tot een vierdaagse Koningsdag, zegt Arie Jan de Waard, voorzitter van stichting Sail Amsterdam.

In 2010 trok Sail ongeveer anderhalf miljoen bezoekers. 'We streven niet naar hogere bezoekersaantallen, maar willen om de continuïteit van het evenement te waarborgen verjonging van het publiek. We willen meer kwalitatief goede evenementen gespreid over de stad.'

Niehe Media/ACE Concepts & Events moet daarbij helpen. Maar de kern van Sail, de tallships en het rondlopen op de kades, blijft gratis, benadrukt De Waard.

Voor het grote podium op de kop van het Java-eiland wordt gedacht aan optredens van het Koninklijk Concertgebouworkest of Volendamse artiesten tijdens de meezingavond Volendam aan het IJ.

Het heffen van entreegeld bij bepaalde evenementen kanaliseert de drukte, aldus De Waard. Bovendien: 'Aansprekende artiesten kosten geld en niet alle tallships komen gratis.'

Maritieme traditie
De organisatie wil via samenwerking met het midden- en kleinbedrijf en culturele instellingen 'dat het Sailgevoel in de hele stad wordt geproefd' en niet beperkt blijft tot de Oostelijke Eilanden, zoals bij voorgaande edities. Zo lijkt het De Waard wel wat als het Rijksmuseum de oude maritieme traditie van Amsterdam en Nederland onder de aandacht brengt middels een tentoonstelling van maritieme modellen.

In het gebied bij de voormalige Shelltoren in Noord komen activiteiten voor de jeugd. 'Bijvoorbeeld een dj en voorlichting over moderne techniek in het maritieme domein.' Bij het Scheepvaartmuseum is naast varend erfgoed plaats voor demonstraties van bedrijven. Bij het NDSM-gebied in Noord wordt het publiek geïnformeerd over milieubewuste en duurzame maritieme activiteiten.

Sail 2015 duurt een dag langer en begint nu op woensdag 19 augustus met de intocht van de schepen. De uittocht op zondag moet meer gaan lijken op de intocht. 'We willen er meer van maken. Vorige keren ging Sail als een nachtkaars uit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden