RvC Ajax kan dit jaar niet meer worden weggestuurd

Johan Cruijff en de overige commissarissen van Ajax blijven ook na 12 december nog met elkaar de RvC vormen, tenzij zij zelf opstappen. De aandeelhouders van Ajax kunnen die dag, wanneer ze vergaderen, juridisch niets beslissen over het lot van de ruziënde RvC, hoewel dat na de bijeenkomst van de ledenraad en de commissarissen afgelopen zondag wel werd aangekondigd.

Maarten Wijffels
null Beeld anp
Beeld anp

De wet bepaalt dat de agenda voor een aandeelhoudersvergadering tenminste 42 dagen van te voren bekend moet zijn, meldt het AD.

Elk jaar in december komen de aandeelhouders samen in de Amsterdam Arena. Zij stemmen dan standaard over de vraag of ze de jaarrekening van de beursgenoteerde NV Ajax goedkeuren. Om voor de bijeenkomst van 12 december ook een voorstel tot stemming over de huidige rvc in te dienen, is het te kort dag.

De juridische onhaalbaarheid van een stemming werd gisteren aangezwengeld door twee niet bij Ajax betrokken advocaten, Patrick Haas en Barend Verkerk van AKD advocaten & notarissen uit Rotterdam. Ajax bevestigt die lezing, al hebben zich ook juristen bij de club gemeld die stellen hard te kunnen maken dat een en ander wel op 12 december geregeld kan worden.

Komende maandag komt eerst de ledenraad van Ajax bij elkaar. Dat college benoemt die avond een nieuw bestuur, dat stemrecht heeft bij aandeelhoudersvergaderingen en daar 73 procent van de aandelen vertegenwoordigt, een meerderheidsbelang dus. De ledenraad wil maandag een standpunt innemen of zij nog toekomst ziet voor deze rvc met Cruijf erin.

Om die mening te kunnen laten doorwegen in een stemming, is een extra aandeelhoudersvergadering nodig, met een buitengewone status. Deze kan ook weer op zijn vroegst 42 dagen na het uitschrijven ervan worden gehouden, dus nooit eerder dan in 2012. Op dat moment is de huidige interim-directie met Martin Sturkenboom en Danny Blind al een paar maanden aan de slag en is mogelijk ook Louis van Gaal begonnen met zijn werk als algemeen directeur.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden