Plus

Ruud Gullit: 'Je kan pas van jezelf uitgaan als je ontzettend goed bent'

Ruud Gullit legt in zijn boek Kijken Naar Voetbal uit hoe hij het voetbalspel ziet. Als assistent-bondscoach wilde hij dit concreet maken. Maar dat ging niet door. Wat blijft is de analyticus.

Gullit: 'Juist door het initiatief uit handen te geven, blijf je dominant.' Beeld Linda Stulic
Gullit: 'Juist door het initiatief uit handen te geven, blijf je dominant.'Beeld Linda Stulic

'Als ik autorij, rijd ik niet alleen in mijn eigen auto." Ruud Gullit, zittend in de binnentuin van zijn uitgever aan de Herengracht, praat al ruim een uur over het Nederlandse voetbal.

Over de juiste aanpassing in tactiek (5-3-2) tijdens het WK 2014. Over het huidige gebrek aan handelingssnelheid en fysieke kracht bij veel spelers. Maar ook over zijn onbegrip over al dat kunstgras in Nederland. En de noodzaak van vooruitdenken voor voetballers.

Voortdurend anticiperen
Daarom vertelt hij over autorijden. "Kijk, andere automobilisten bepalen mijn veiligheid. Dus let ik op hun rijgedrag, verplaats mij in hen. Soms mis ik weleens iets in mijn dode hoek. Maar verder anticipeer ik voortdurend, zoals goede voetballers doen."

Gullit spiekt op zijn mobiele telefoon; voortdurend binnen hand­bereik. Vele oproepen laat hij onbeantwoord. Maar soms moet Gullit 'deze echt even nemen'.

Gemiste kans
Bijvoorbeeld als technisch directeur van de KNVB Hans van Breukelen op de televisie vertelt dat Gullit bij een vertrek van bondscoach Danny Blind eiste dat hij zou doorschuiven. En dat daarom het assistentschap niet doorging. Dat klopt niet en dus moet dat direct in de media rechtgezet worden.

Een gemiste kans, vindt Gullit. Als kritisch analist had hij graag een positie gekregen om concreet iets te doen.

Met Danny Blind had hij nog nergens over gesproken. Maar ideeën heeft hij genoeg. Deze blijft hij uitdragen. Onder meer met het boek Kijken Naar Voetbal, dat volgende week ook in Engeland wordt gepresenteerd.

Jammer, en toch valt de teleurstelling alweer van hem af. Ooit ging Gullit daarvoor naar haptonoom Ted Troost. Hij wilde graag meer onthouden en vroeg Troost hoe je dat deed.

"Hij zei: Ruud, niet doen. Dan wordt die computer alleen maar voller. Jij kan iets meemaken en het dan zomaar weer vergeten. Dat is geweldig, daarom blijf je niet zitten in bullshit."

Husselen
Terug naar de noodzaak van anticiperende voetballers. Een eigenschap die hij tijdens zijn actieve carrière als vanzelfsprekend ontwikkelde.

"Ik ben als laatste man begonnen, bij Haarlem. Zo kwam ik in de eredivisie. Toen werd ik daar spits, rechtsbuiten bij Feyenoord en bij PSV weer laatste man. Milan kocht mij ook als laatste man, maar ik werd rechtshalf en later rechtsbuiten. Omdat ik alles kon, gingen ze met me husselen."

Het gehussel leerde hem denken als een automobilist op het veld. Hij wist wat een laatste man dacht, anticipeerde daarop als spits. Gullit was bereid zich voor het teambelang aan te passen. De successen bij Milan leerden hem: resultaat is alles.

Toenmalig ploeggenoot Rijkaard zei daarover: 'Als wij het niet weten bij Milan, dan geven we de bal aan de tegenstander.'

Gullit lacht. "Juist door het initiatief uit handen te geven, blijf je dominant. De tegenstander moet reageren, je lokt ze om ruimte weg te geven. En dan sla je toe. Niet alleen balbezit is dominant. Vaak kun je juist zonder bal beter het spel bepalen."

Cruijff
Dat inzicht mist hij in het Nederlandse voetbal. Niet dat hij de waarheid in pacht heeft, maar dat het slecht gaat met het ­Nederlands voetbal is duidelijk. En daarbij past bescheidenheid. "Je kan pas van jezelf uitgaan als je ontzettend goed bent. Als dat niet zo is, moet je daar niet aan beginnen."

Vandaar zijn pleidooi voor aandacht in jeugdopleidingen voor verschillende spelsystemen. "Daar had ik altijd discussies over met Johan Cruijff. Hij vond 4-3-3 het enige."

"Ik begreep dat wel, omdat hij dacht vanuit een team met de beste spelers. Maar ik zei dan: 'Wij wonnen met Milan alles met 4-4-2. Ook van het grote Barcelona waar jij trainer was.' En hoewel hij dan wist dat ik gelijk had, gaf ie toch niet toe."

Ruud Gullit: Kijken Naar Voetbal.
Uitgeverij Ambo/Anthos, €19,88

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden