Rust bij hooligans: Eén mep en Polletje was af

De macht van crimineel Martin van de Pol, 'Polletje', jarenlang leider van de harde kern van Ajax, is gebroken doordat een andere supportersvoorman hem heeft neergeslagen. Het is nu opmerkelijk rustig rond Ajaxwedstrijden.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Een fanatieke Ajax hooligan Beeld C. Barton  van Flymen/Hollandse Hoogte
Een fanatieke Ajax hooliganBeeld C. Barton van Flymen/Hollandse Hoogte

Voorzitter 'Seal' van de AFCA Supportersclub, een veertiger van Molukse origine met ervaring in de vechtsport, werkte 'Polletje' op 8 november vorig jaar met een vuistslag tegen de grond, te midden van de harde kern.

De supporters waren bijeen om de spelersbus uitgeleide te doen voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord. In dat rumoer zou Van de Pol 'Seal' hebben geduwd, waarna die uithaalde. Geen aanwezigen nam het voor Polletje op. De gevallen leider droop daarna af.

Weinig respect
De klap volgde op groeiende ergernissen over de opstelling van Van de Pol, die met zijn onberekenbare optreden als een splijtzwam werd beschouwd en die volgens steeds meer prominente fans weinig respect toonde voor de Ajaxcultuur.

Tot het supportershome in januari 2015 afbrandde, had Polletje daar de scepter gezwaaid. Volgens ingewijden stuurde hij een lucratieve drugshandel aan en probeerde hij met wisselend succes anderen af te persen.

Nu het nieuwe voetbalseizoen is begonnen en Ajax vanavond de eerste thuiswedstrijd speelt tegen Roda JC, kijken betrokkenen met argusogen naar de harde kern om te zien of één of meer nieuwe leiders opstaan die de supporters ook zouden kunnen voorgaan in vechtpartijen en rellen.

Open plekken
Die bleven de afgelopen maanden grotendeels uit: nadat de harde kern is versplinterd en de gesprekken over een nieuw supportershome pas sinds kort weer op gang zijn gekomen, is het in de stad en rond het stadion rustig op wedstrijddagen.

De ervaring leert dat open plekken binnen de harde kern nooit lang onvervuld blijven. Mogelijk van belang voor de verhoudingen is dat de oude garde van de F-side voortaan een statribune deelt met de jongere fanatieke fans van Vak 410, die altijd in een hoek op de tweede ring zaten. Ajax besloot beide groepen fanatieke supporters bij elkaar te brengen om één sfeervak te creëren, achter het doel.

Intussen beginnen gemeente, politie en Openbaar Ministerie met een 'persoonsgerichte aanpak' voor tien hardnekkige Ajaxhooligans, naar het voorbeeld van de Top 600. Vele instanties zullen de hooligans op het rechte pad proberen te dwingen. Op proef wordt met een speciale mobiele telefoon de naleving van de zogeheten 'gebiedsverboden' gecontroleerd. Supporters met zo'n verbod moeten met een vingerafdruk via de telefoon hun locatie doorgeven zodra de politie daarom verzoekt.

Van de Pols advocaat Bénédicte Ficq wil niet reageren op de beschreven ontwikkelingen.

* Hoe vergaat het de harde kern zonder leider?
* Vak 410 en de F-side in één vak: wat betekent dat?
* Komt er ooit nog een supportershome?

Lees de antwoorden in Is 'Seal' de nieuwe grote man bij Ajaxhoologans? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden