PlusInterview

Ron Jans smult van enorme klus bij FC Twente

FC Twente wordt een loodzware klus, erkent Ron Jans (61). Trainers hielden het daar het afgelopen decennium niet lang vol. “Het glas is leeg, dus we hebben hier alleen maar wat te winnen.”

Fardau Wagenaar
Ron Jans, voetbaltrainer, heeft een eenjarig contract getekend bij FC Twente. Beeld Getty Images
Ron Jans, voetbaltrainer, heeft een eenjarig contract getekend bij FC Twente.Beeld Getty Images

Hij had zich goed voorbereid op het gesprek met Jan Streuer, vertelt Ron Jans in de persruimte van de Grolsch Veste. De nieuwe technisch directeur zit ruim anderhalve meter naast hem. Vier uur duurde hun eerste gesprek, nu een week geleden. Jans kreeg de jammerlijke feiten van FC Twente op een rijtje: er is amper een staf, er zijn geen spelers, transfersommen en ­hoge salarissen zijn niet mogelijk.

“Ik wist dat het erg was, maar niet dat het zo erg was,” zegt Jans. “Ik heb erover gepraat met mijn vrouw en kinderen. Ik dacht: hoe moeilijk ook, ik ga dit doen, ik wil dit doen. FC Twente is zo’n mooie club en ik ben een trainer, ik wil op het veld staan. Ik sta te popelen om te beginnen, ben eigenlijk al begonnen. Nadat ik mijn akkoord had gegeven, kreeg ik een lijst met meer dan ­honderd spelers.”

Zijn enthousiasme is groot. Als Jans praat, knijpt hij zijn pretogen samen. Het is de coach die iedereen nog kent van

FC Groningen en PEC Zwolle. “Als ­trainer heeft hij uitstekende resultaten behaald,” zegt Streuer. “Ron is niet bang om fouten te maken. Hij is ervaren en ­gedreven.” FC Twente is gebaat bij goede communicatie en rust, vindt de tech­nische man. “Wij denken dat hij op dit moment de ideale trainer is.”

Geduld

Jans kwam in februari terug uit Cincinnati, waar hij eerder dan gewild vertrok, nadat hij zich racistisch zou hebben uitgelaten. “Dat was onhandig van me, maar ik heb dat een plek gegeven. Ik wilde graag na het seizoen weer aan de slag bij een Nederlandse club, maar toen kwam corona. Ik wist dat ik geduld moest hebben, clubs waren voorzien.”

Nu zit hij in De Grolsch Veste, met een enorme klus op zijn bord. Dat heeft er overigens niets mee te maken dat hij maar voor één jaar tekent. “Ik doe dat altijd. Als het niet bevalt, kunnen we van elkaar af. Bevalt het wel, kunnen we verlengen. Ik weet dat het de laatste jaren anders liep, maar ik hoop dat het langer wordt dan een jaar.”

Vertrouwen

Hij weet hoeveel trainers de afgelopen jaren zijn gesneuveld in Enschede. “Ik heb het gevoel dat jullie er minder vertrouwen in hebben dan ik,” zegt hij met zijn brede lach tegen de zaal. De lijst met klussen is lang. Eerst moet er een technische staf ­komen, want alleen keeperstrainer Sander Boschker is er nog. Andries Ulderink was gisteren in het stadion voor een gesprek om assistent-trainer te worden. De oud-trainer van Go Ahead Eagles en De Graafschap is net terug van een avontuur in Zuid-Afrika. Ook Ivar van Dinteren is in beeld. Hij was Jans’ assistent bij Cincinnati.

En dan zoekt de trainer ook nog een vrijwel geheel nieuwe selectie. “We hebben bijna niks meer over, acht spelers en vier keepers. Het moet allemaal snel, dan kan het zijn dat je fouten maakt. Maar ik zie het zo: het glas is leeg, dus we hebben alleen maar wat te winnen met FC Twente. Zo zit ik in elkaar. Ik ben een enthousiast mens, ik ga uit van vertrouwen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden