PlusAchtergrond

Roger Federer doet nog één keer de bandana om

Roger Federer (rechts) en Rafael Nadal tijdens een oefensessie in aanloop naar de Laver Cup in Londen. Beeld Glyn KIRK/AFP
Roger Federer (rechts) en Rafael Nadal tijdens een oefensessie in aanloop naar de Laver Cup in Londen.Beeld Glyn KIRK/AFP

Tennisser Roger Federer wil de Laver Cup niet ‘kapen’ met zijn afscheid, maar natuurlijk gaat het in Londen maar over één ding. Vrijdagavond kunnen de fans voor de laatste keer van de kunsten van de Zwitserse tennislegende genieten – en hij heeft zijn vriend en rivaal Rafael Nadal aan zijn zijde.

Rik Spekenbrink

De dingen waar Roger Federer al die jaren het meest van heeft genoten, zal hij het minst gaan missen, zegt hij. “Veters strikken, de bandana om, de knoop in mijn maag. In de spiegel kijken: ben ik er klaar voor? Oké, let’s go. Ik hield ervan, maar het is ook heel stressvol. Ik ben blij dat ik daar niet meer doorheen hoef.”

Vrijdagavond gaat hij in Londen nog één keer zijn routines af. Zuigt hij nog eenmaal de adoratie op van 17.500 fans in de uitverkochte O2 Arena. Maar bij de gebruikelijke wedstrijdspanning komen nu ook andere zenuwen kijken. Niet alleen omdat het zijn laatste optreden wordt, ook door de vraagtekens. Federer heeft meer dan een jaar niet gespeeld en stopt niet voor niets: zijn knie herstelt onvoldoende van operatie nummer drie. Is hij wel competitief?

Hij omzeilt het reglement een beetje door maar één partij te spelen, alleen een dubbel. “Ik wil niet rommelen met dit evenement, maar ik ken mijn grenzen. Ik heb aan iedereen gevraagd of het oké was als ik alleen op vrijdag speel. Ze waren akkoord. Ik bereid me voor op mijn laatste partij en ben nerveus.”

Droomscenario

‘Europa’ neemt het in het door Federer opgerichte toernooi op tegen ‘de Wereld’. En zijn droomscenario komt uit: links van hem staat vanavond Rafael Nadal, zijn trouwste vriend en ­rivaal. Federer vindt het een waardevol signaal naar de sport en de rest van de wereld dat je goed kunt omgaan met je belangrijkste tegenstander. “Spelen met Rafa voelt heel anders. Ik ben blij hem in mijn team te hebben en niet tegen hem te hoeven spelen. Ik denk dat het geweldig zal zijn om dit nog een keer te doen. Ik ga mijn uiterste best doen. Ik zal er ook van proberen te genieten, maar het zal heel moeilijk zijn.”

Nadal kijkt uit naar een ‘onvergetelijk’ dubbelspel met Federer. “Het zal een historisch moment zijn. Een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste speler in mijn tennisloopbaan stopt. Uiteindelijk zal dit moment moeilijk zijn. Maar ik ben vooral super­enthousiast en dankbaar om met hem te spelen,” aldus de Spanjaard.

Een afscheid op ‘zijn’ Wimbledon was misschien nog mooier geweest, maar dit komt voor Federer aardig in de buurt. “Londen is speciaal geweest voor me, ik houd van het publiek hier. Met Björn Borg als captain op de bank en al die mannen om me heen, ben ik niet alleen. Dit afscheid past. Maar ik wil dit evenement niet kapen.”

Federer heeft de beslissing om te stoppen een paar maanden geleden al genomen. Bijna niemand wist ervan, zelfs het programmaboek van de Laver Cup rept er met geen woord over. Federer heeft, zoals altijd, over elk detail nagedacht. “Wat zou het beste moment zijn om het te vertellen, welke woorden zou ik kiezen? Vorige week donderdag leek me het beste, het gaf mensen de tijd om naar Londen te komen.”

Rouw is achter de rug

Dinsdag sprak hij met de Zwitserse pers, woensdagochtend zat hij in de ontbijtshow van de BBC en daarna haalde hij in een volle perszaal van de O2 Arena uitgebreid anekdotes op met de internationale media. “Ik heb de verschillende rouwfases al achter me, daarom kan ik er over vertellen zonder emotioneel te worden. Liever heb ik ook niet dat iedereen vraagt: ‘Gaat het wel goed, Roger?’ Ik wil blij zijn, in de party mode staan.”

Federer is trotser op de lengte en constantheid van zijn carrière dan op alle prijzen die hij heeft gewonnen. “Vroeger was ik beroemd om mijn grilligheid. Het is voor mij ook een schok dat ik één van de consistentste tennissers ooit ben geworden. Ik keek altijd naar mensen als Michael Schumacher en Tiger Woods en vroeg me af hoe ze dat deden, al die jaren aan de top. Voor ik het wist was ik één van hen.”

Gelukkige momenten

Wat de toekomst brengt, weet Federer niet, maar hij zal aan de sport verbonden blijven. “Björn Borg keerde pas na 25 jaar terug op Wimbledon. Dat gaat mij niet gebeuren. Jullie zullen me terugzien. Tennis heeft me te veel gegeven om nu een spookachtig bestaan te gaan leiden.”

Federer zegt in het gelukkige bezit te zijn van een brein dat terugdenkt aan gelukkige momenten in plaats van pijnlijke nederlagen. Spijt heeft hij nergens van. “Ik had in mijn jeugd professioneler kunnen zijn, maar dan waren het vuur en de honger ook eerder gedoofd. En ik zou minder lol hebben gehad. Ik kon vroeger tien minuten geweldig zijn en daarna dertig minuten belabberd. Maar die tien minuten maakten die dertig meer dan goed.”

“Natuurlijk heb ik fouten gemaakt, maar die hebben me geholpen te groeien. Ik heb van alle aspecten van mijn carrière gehouden. Het leven op de tour, gesprekjes en ontmoetingen, reizen, uitzinnige stadions, glorieus winnen en wreed verliezen. Het liefst blijf je voor altijd spelen, maar iedereen moet uiteindelijk een keer stoppen. Het was een geweldige reis.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden