Inge Janssen (30) is een roeister uit Amsterdam. Ze won onder meer zilver bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio, in de dubbelvier.

PlusQuarantraining

Roeister Inge Janssen: ‘Drie hoog is geen ideale trainingsplek’

Inge Janssen (30) is een roeister uit Amsterdam. Ze won onder meer zilver bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio, in de dubbelvier.Beeld ANP

Corona houdt voorlopig de sporthal dicht, het zwembad, de wielerbaan en het hockeyveld. Niemand weet hoe lang. Hoe blijf je onder deze omstandigheden in conditie en hoe bereid je je voor op een belangrijk toernooi? Als dat er al komt?

Thomas Sijtsma

Roeister Inge Janssen is voorbereid op het doemscenario: een totale lockdown in Nederland vanwege het coronavirus. Als voorzorgsmaatregel heeft de roeibond bij elke olympische roeier een ergometer thuisbezorgd.

De 30-jarige Amsterdamse, goed voor zilver in de dubbelvier bij de Spelen van 2016, plaatste het roei­apparaat maandag in het overgebleven kamertje op de bovenverdieping. “Ik heb nu een kleine, donkere sportschool. Naast de ergometer staan ook een fietsapparaat en materialen voor krachttraining. Drie hoog in Amsterdam is geen ideale trainingslocatie.”

Als uitwijkmogelijkheid mogen de roeiers gebruik maken van een skiff (een eenpersoonsroeiboot) op hun vaste roeiplek De Bosbaan, zonder coach en zonder teamgenoten. De regels zijn streng. Het is verboden om dicht bij elkaar te roeien en er zijn verschillende tijdsblokken afgesproken om te voorkomen dat meerdere roeiers gelijktijdig trainen.

Janssen zit in een soort wintermodus: uren maken zonder wedstrijdspecifieke elementen. De roei­ster probeert elke dag buiten te hardlopen of racefietsen en de andere training op de ergometer of in de skiff te doen. “Fysiek word ik hier niet per se minder van. De eerstvolgende wedstrijd is op zijn vroegst in juni, tijd genoeg. Ik probeer zo weinig mogelijk met anderen te doen om mezelf en anderen niet te infecteren.”

Dat Janssen al gekwalificeerd is voor Tokio geeft haar rust. “Ik kan mezelf heel zielig vinden, omdat het heel reëel is dat mijn grote doel – de Spelen – wordt uitgesteld of afgelast. Maar ik ken genoeg mensen in de zorg en die hebben echt prioriteit.”

Zorgen maakt ze zich ook niet. “Bij het wereldkampioenschap in Florida van 2017 kregen we door een orkaan pas een dag voor de wedstrijd onze boten. We werden wereldkampioen. Je hebt nou eenmaal als sporter niet alles in de hand.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden