Ritsma

MAARTEN MOLL

Kijkend naar de solo van Dembélé dacht ik aan Rintje Ritsma. Kijkend naar Ballan die wereldkampioen werd dacht ik aan Rintje Ritsma. De man die bekendmaakte dat hij stopte met schaatsen, overschaduwde dit weekeinde alles.

Het seizoen moet nog beginnen, toch is met het afscheid van Rintje Ritsma het schaatsen weer een stuk ontschaatst.

Ik wil niet nostalgisch zijn, maar ik doe het toch.

Twee opmerkingen.

Eén: Ritsma was de laatste echte buitenrijder. Schaatsen is een buitensport. Ik vind, met Confusius: een dak hoort op een huis.

Herinneren we ons het vogelpoepje waarover Hilbert van der Duim uitgleed. De berichten over supertijden die op de wonderbaan van Medeo werden gereden. Schaatsen op het ijs van Davos, Inzell, Trondheim en Helsinki. Oneerlijke omstandigheden als het laat op de middag strenger ging vriezen en het ijs verhardde, als het ging sneeuwen, als er te lang werd gewacht met dweilen. Schitterend. Niets zo dodelijk als gelijke omstandigheden.

Twee: met Ritsma verdwijnt de laatste schaatser met wie we meeschreven. Opa vertelt: vroeger stonden in de zaterdagkranten voorgedrukte schema's waarop de schaatsliefhebber de rondetijden op de vijf en tien kilometer kon bijhouden. Meeschrijven was de race zelf rijden. Onder tafel pootje over doen. Zelf constateren dat geen maat stond op Eric Heiden.

Daarna, met liniaal en potlood vervaardigden we die schema's zelf. Voorpret (weer zo'n oud woord). Woede en teleurstelling als er weer een 1 achter de naam van Stensen, Stenshjemmet, Storholt of Sjøbrend gezet moest worden. Met de schema's naar bed toen Van der Duim op mijn verjaardag wereldkampioen werd.

In veel schoenendozen op veel zolders vergelen en vergaan langzaam maar zeker die vellen papier. Nu zitten we alweer jaren apathisch voor de televisie en laten alle door computer en overijverige commentatoren uitgespuwde cijferreeksen als beursberichten over ons komen.

Zonder Rintje is er echt niets meer aan.

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden