Plus

Richard Witschge: 'Ajax heeft te veel laten liggen'

Richard Witschge (47) traint de jeugd van Ajax. Hij houdt van vrije geesten in het voetbal, zoals hij zelf ook was. 'Ik denk dat de strijd om de titel is beslist.'

Richard Witschge met de A-junioren van Ajax op De Toekomst. 'Ik hou niet van voetballers die als robots over het veld lopen' Beeld Sander Chamid

Individueel trainer
"Met de bovenbouw, de A1 en B1, train ik twee dagen in kleine groepjes en in het weekeinde ben ik bij hun wedstrijden. Ik hoef niet te coachen, maar af en toe roep ik wat. Of ik spreek de jongens aan in de rust. Ik zou geen hoofd­trainer willen zijn. Drie dagen op het veld vind ik zat."

"Ik kijk ook geregeld wedstrijdbeelden terug met de jongens. Niet om ze in een keurslijf te persen. Ik hou niet van voetballers die als robots over het veld lopen. Zelf initiatief tonen. Dingen proberen, creëren. Ik hou van vrije geesten in voetbal. Zo was ik zelf ook. Ik wilde de mensen wel een beetje vermaken."

"Tuurlijk heb je taken waar je je aan moet houden, maar een speler moet niet alleen op het veld staan om twintig opdrachten uit te voeren. Gogme ­tonen. Zelf oplossingen bedenken. Dat stimuleer ik wel. Ik zeg alleen naderhand bij som­mige keuzes die die jongens maken in het veld: dit of dat had je beter anders kunnen doen."

"Ik heb dat zelf nooit gehad vroeger: indivi­duele training. Wij trainden maar drie keer per week bij Ajax. Deze jongens tien keer. Maar wij voetbalden op straat. Onderweg naar school een-tweetjes maken met de muurtjes. In de pauze deden we bomenvoetbal. En na school stond ik uren tegen de garageboxen aan te knallen: linkerkruising, rechterkruising, linkerkruising, rechterkruising. Op een dag doet die bal echt wel wat jij wil, hoor."

"Maar deze generatie is dus vaker op de club. Als je de lichamen van die gasten ziet, 16, 17 jaar oud, dat is ongelofelijk. Krachttraining deden wij niet. Goed dat het er is, maar de benen moeten het nog altijd doen voor de voetballer. En het pannetje."

De klassieker
"Ik denk dat de strijd om de titel is beslist. Feyenoord gaat dit niet meer weggeven. Die wedstrijd tegen Heerenveen was tekenend voor het seizoen van Feyenoord. Ze kwamen met 1-0 achter, maar ze zijn de tweede helft volle bak gegaan. Wilden alles opvreten voor de winst."

"Ze gaan echt voor de titel, en dat kon je van Ajax die laatste wedstrijd tegen Excelsior niet zeggen. Al deed Kasper Dolberg die dag niet mee en dat scheelt wel een slokkie. Ik zie het liever anders, maar Feyenoord staat verdiend bovenaan."

"Misschien als Ajax ze morgen met 4-0 oprolt, dat ze nog zenuwachtig worden. Maar Ajax heeft eerder te veel laten liggen. Ik weet niet waarom. Ik werk hier op De Toekomst en het eerste elftal traint hier ook, maar iedereen is toch met zijn eigen werk bezig."

"Ik spreek soms de jongens met wie ik bij de A1 heb gewerkt, maar verder niet. Dat is bewust. Peter Bosz moet bij het eerste elftal zijn werk kunnen doen. Als al die trainers die hier rondlopen zich er tegenaan bemoeien, wordt het een chaos. Het eerste is het pakkie-an van de hoofdtrainer."

"De laatste keer dat Feyenoord kampioen werd, in 1999, was ik zelf nog speler. Dat is wel een tijdje geleden. Time flies. Ik ben inmiddels opa. Ik heb zelf drie meiden en sinds anderhalf jaar ook een kleinzoon. Geweldig. Het lijkt me prachtig om met hem mee te gaan als hij zelf gaat voetballen. Als ie dat leuk vindt natuurlijk."

Johan Cruijff Arena
"Dat zou natuurlijk wel mooi wezen, maar het is afwachten of dat ervan komt. Er zijn meerdere partijen die erover beslissen. We zullen zien. Ajax was zijn club. Johan heeft Ajax groot gemaakt, met zijn ploeggenoten van toen hebben ze Ajax op de wereldkaart gezet. In Barcelona is het wel al afgehamerd: een stadion wordt naar hem vernoemd, een straat. Hij krijgt een standbeeld."

"Ik vind het ook passend om bijvoorbeeld een groot plein in Amsterdam naar hem te vernoemen, met een mooi standbeeld erop. Of een standbeeld bij het stadion. Johan was voetbal, Johan was Ajax."

"En de club zal Cruijff ook moeten blijven eren door de manier van spelen: het is belangrijk dat Ajax attractief en aanvallend voetbal speelt. En waar dat sportief toe kan leiden, ligt aan de kwaliteit van de talenten die doorkomen en wat je daarbij kunt kopen: maar dat is niet de top van de wereld. Daar moet je reëel in zijn."

Patatgeneratie
"Dat stempel kregen ik en een aantal andere jonge Ajaxspelers, onder wie Frank en Ronald de Boer, opgeplakt van onze toenmalige trainer Leo Beenhakker. Maar met ons is het helemaal goed gekomen. Ik had in die tijd ook maar één doel: Ajax 1 halen. Verder dacht je niet. Die passie is er niet bij iedereen meer. Jeugdspelers vertrekken soms al als B- of A-junior naar het buitenland."

Richard Witschge (r) in 1980 op de hielen gezeten door Feyenoorder Arnold Scholten in De Kuip Beeld George Verberne

"Ik kan niet in de hoofden van die jongens kijken en ook niet in die van hun ouders. Als zo'n voetballertje ergens anders vier keer zo veel kan verdienen als bij Ajax en het ­gezin heeft het niet breed, geeft dat misschien de doorslag. Maar als je nou toch érgens als jong talent de kans krijgt om het eerste elftal te halen, dan is dat bij Ajax."

"Matthijs de Ligt en Justin Kluivert hebben die drive wél om ten koste van alles bij Ajax te slagen. Aan de club de taak om die jongens zo goed mogelijk te begeleiden. Matthijs heeft nu een paar tikkies gekregen, maar hij is nuchter. Hij komt er wel overheen, al is hij na die interland tegen Bulgarije in de voetbalpraatprogramma's genadeloos afgemaakt. Ik vind dat laag bij de grond, om een van onze grootste ­talenten zo af te zeiken."

"Maar dat is de trend in Nederland. Mochten wij niet klagen vroeger, met die ene opmerking over de patatgeneratie. Maar nogmaals, met De Ligt komt het wel goed. Ik heb met hem gewerkt en hij heeft alles om de top te halen: het inzicht, de bereidwilligheid, het fysiek, zijn omgang met medespelers en de staf. Als coach droom je ervan om zo'n speler in je team te hebben."

Bondscoach
"Ik zou Frank de Boer aanstellen. Zijn passie spreekt me aan. Zoals hij langs de lijn staat, zoals hij traint, die beleving. Schitterend. Hij geeft alles en hij verwacht van zijn spelers hetzelfde. Frank kan de boel echt op scherp zetten."

"In zijn laatste periode bij Ajax kwam wat kritiek op de manier van spelen, maar dat ligt ook aan de spelersgroep die je tot je beschikking krijgt. Hij heeft in mijn ogen wel altijd het maximale uit zijn selecties gehaald. Soms met mooi voetbal, soms niet. Ik had Frank een waardig afscheid gegund, met zijn vijfde kampioenschap, maar het werd een bitter afscheid."

"Onder Bosz is het voetbal wat leuker geworden, hij geeft de jeugd een kans. Hij doet het op zijn manier. Misschien zou ik andere keuzes maken, maar die houd ik voor me. Hij zal zich er toch niks van aantrekken. Terecht. Je moet het op je eigen manier doen. Zoals Cruijff zei: volg altijd je eigen visie."

Klassieker II
"Ik weet niet of ik in het stadion zit morgen. Ik heb een seizoenkaart, maar thuis op de bank vind ik ook wel lekker. Geen geschreeuw om me heen. Rustig observeren. Die drukte vind ik minder."

"In het stadion heb je de mooiste beleving, maar dan zit ik lekkerder in een box. Niet achter glas, maar wel een beetje apart. Dat klinkt snobistisch, maar ik erger me vaak aan wat er allemaal wordt geroepen. Van die mensen die alleen maar onzin lullen. Denk ik: snap je het spel wel? Krijg ik toch de neiging om het uit te gaan leggen, maar dat moet je natuurlijk helemaal niet doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden