Rechter wil meer informatie stikstofuitstoot circuit Zandvoort, heropent onderzoek

De rechtbank in Haarlem wil meer informatie over de vergunningen op het racecircuit in Zandvoort. In plaats van op 12 augustus uitspraak te doen in drie rechtszaken hierover, heeft de rechter besloten het onderzoek te heropenen.

ANP
Formule 1-coureur Max Verstappen rijdt het eerste officiële rondje op het vernieuwde circuit van Zandvoort.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Formule 1-coureur Max Verstappen rijdt het eerste officiële rondje op het vernieuwde circuit van Zandvoort.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Vooralsnog lijkt het erop dat deze beslissing geen effect heeft op de Dutch Grand Prix die begin september op het circuit wordt gehouden.

De zaken, aangespannen door diverse natuurorganisaties, draaien onder meer om de vraag of de verwachte uitstoot van stikstof binnen de normen blijft. De rechtbank heeft de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) opdracht gegeven onderzoek te doen en binnen drie maanden met de bevindingen te komen. Wanneer uitspraak in de zaak wordt gedaan, is niet duidelijk.

Rugstreeppad en zandhagedis

Begin september staat de Dutch Grand Prix Zandvoort gepland. De vergunningen hiervoor zijn al verleend, dus de beslissing van de rechter heeft daar hoogstwaarschijnlijk geen effect op, laat de persrechter weten. “Het rapport moet er binnen drie maanden zijn, daarna gaat de procedure van de rechtbank weer verder. Wellicht is er nog een zitting nodig. Het is niet waarschijnlijk dat er voor begin september uitspraak kan worden gedaan.”

De rechtbank behandelde 1 juli vijf zaken die natuurorganisaties hadden aangespannen over de provinciale vergunningen die het racecircuit had gekregen voor de organisatie van de Formule 1. Drie daarvan zijn nu heropend. In de twee andere zaken volgt wel 12 augustus uitspraak. Deze gaan over een ontheffing die was verleend van het verbod om de beschermde rugstreeppad en zandhagedis te verstoren en de rust- en voortplantingsplaatsen te vernielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden