Rasmussen blijft draaien

DEN HAAG - Geletruidrager Michael Rasmussen hield in juli in Tour de France 'voor het oog van de wereld' vol dat hij niets te verbergen had.''Ik was in Mexico om te trainen,'' luidde zijn verklaring destijds. ''Er is niets aan de hand, er is alleen een administratief probleempje.''

Insiders wisten al langer dat Rasmussen niet te vertrouwen was. Bij CSC werd hij in 2002 op de keien gezet, voordat Rabobank hem opviste. Ook de door Rabobank in 2003 ontslagen teammanager Jan Raas had niets op met de Deen. ''Ik had hem na 2003 allang buiten geflikkerd,'' meldde Raas eerder.

Niet alleen tijdens de Tour loog Rasmussen dat het gedrukt stond. Ook daarvoor en erna toonde hij zijn levendige fantasie. Middels diverse brieven liet hij de UCI weten dat hij in Mexico zat. Die brieven kwamen te laat aan, maar daarvoor voerde Rasmussen steeds een acceptabele smoes aan. Nu geeft hij zelf toe dat alles verzonnen was.

Terwijl de wielerwereld hem al niet meer serieus nam, hield Rasmussen tot het laatste moment vol dat hij in juni in Mexico verbleef. Zelfs zijn zwager huurde hij in om te verklaren dat hij er echt was geweest.

Voormalig teammanager Theo de Rooij werd door Rasmussen voor gek verklaard. Zijn beslissing om de Deen na zijn leugens uit de Tour de France te halen, kon hij naar eigen zeggen niet verteren.

Tot gisteren. Ineens was er zijn biecht. Rasmussen was helemaal niet in Mexico, maar in Italië. En de Rabobank zou daar al veel langer van geweten hebben.

Het moment waarop Rasmussen uit de kast komt, is zorgvuldig gekozen. Maandag komt de Rabobank met het eigen verhaal over de affaire.

Algemeen bekend is dat De Rooij wist dat Rasmussen diep in de problemen zat. Het was beter geweest om hem niet te laten starten, zal de Rabobank maandag erkennen. Onder meer de ploegen T-Mobile en CSC gaven al aan dat de klimspecialist bij hen nooit in de Tour zou zijn gestart.

Rasmussen kreeg tijdens de Tour de France een derde officiële waarschuwing, die hem sowieso al fataal had kunnen worden. De UCI greep toen niet in, omdat de reprimandes afkomstig waren van verschillende instanties. Ze waren te combineren, maar het hoefde niet, vonden de dopingfunctionarissen.

Rasmussen loog de afgelopen maanden alles aan elkaar en heeft zichzelf daarmee volstrekt ongeloofwaardig gemaakt.

Journalisten die hem om opheldering belden, werden afgepoeierd. De boze buitenwereld rekende hem af op 'de leugen', maar Rasmussen vertelde steevast dat hij er niets van begreep.

Een kat in het nauw maakt echter rare sprongen. Rasmussen heeft onlangs het licht gezien en stelt nu dat hij gelogen heeft, maar dat de Rabobank daarvan op de hoogte is geweest. Die verklaring strookt op geen enkele wijze met mededelingen die alle direct betrokkenen hebben gedaan. Het enige waar Rasmussen op uit lijkt, is om er nog een ontslagvergoeding van de Rabobank uit te peuren. Die gouden handdruk lijkt hij na gisteren definitief verspeeld te hebben.

© Het Parool, 09-11-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden