PlusInterview

Ranomi Kromowidjojo stopt en zwemt voortaan alleen nog thuis in de tuin

Ranomi Kromowidjojo (31) heeft vooral heel veel zin in iets nieuws. En dus zien we de drievoudig olympische zwemkampioene in 2022 niet meer terug in het water. ‘Mijn carrière als topsporter is helemaal af.’

Linda Derksen
2012: goud op de 100 vrij in Londen. Beeld REUTERS
2012: goud op de 100 vrij in Londen.Beeld REUTERS

Ferme eindsprint

Na een 16 jaar lange topsportcarrière komt op een druilerige donderdag in januari het hoge woord eruit. Na de Olympische Spelen van Tokio trok Ranomi Kromowidjojo nog een ferme eindsprint, nu is het klaar voor de 31-jarige zwemster uit het Groningse Sauwerd, die in 2008 voor haar sport naar Eindhoven verhuisde. Vriend Ferry Weertman beëindigde begin december zijn zwemloopbaan, Kromowidjojo nam deze maand de tijd voor haar besluit.

“Zowel fysiek als mentaal is het nog niet op, ik heb me nooit naar het zwembad hoeven slepen. Toch voelt het goed om te stoppen. Zwemmen blijft altijd mijn passie en dat blijf ik ook doen in het badje in onze tuin. Maar het harde topsportleven wil ik inruilen voor een flexibeler bestaan met nieuwe uitdagingen,” geeft ze haar beweegredenen prijs.

Koningin van Londen

Sinds 2010 staat Kromowidjojo in de top tien van de wereld (langebaan) op de 50 meter vrije slag, het nummer waarop ze in 2012 olympische kampioene werd. In Londen won ze ook het koninginnennummer 100 vrij en in 2008 was er al met Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk goud op de 4x100 vrij estafette.

“Londen was mijn sportieve hoogtepunt, inclusief de hele weg ernaartoe. In Peking olympisch kampioen met de Golden Girls. Toen sprak ik al uit dat ik over vier jaar alleen op het podium wilde staan en dat bereikte ik ook,” aldus Kromowidjojo.

Palmares

Met WK’s en EK’s erbij stopt haar teller op 87 medailles op de grote toernooien. Haar laatste race zwom ze in de week voor kerst bij de WK kortebaan in Abu Dhabi, zilver op de 50 vrij. Dat ze tot het laatst tot de wereldtop behoorde, vindt ze mooi en maakt haar trots. “Nog goud en een pr op de 50 vlinder, superleuk,” zegt Kromowidjojo.

Ranomi Kromowidjojo in 2021 op de 50m vlinderslag in haar thuisbad Eindhoven, de strijd om startbewijzen voor het EK en de Olympische en Paralympische Spelen. Beeld ANP
Ranomi Kromowidjojo in 2021 op de 50m vlinderslag in haar thuisbad Eindhoven, de strijd om startbewijzen voor het EK en de Olympische en Paralympische Spelen.Beeld ANP

“Het is nooit bergafwaarts gegaan, het kaarsje is niet langzaam uitgedoofd. Op de Spelen van Rio en Tokio finaleplaatsen, voor die vierde, vijfde en zesde plaatsen schaam ik me niet. Het gaat om een paar honderdsten van een seconde, dat is het spelletje waar we hard voor trainen.”

Hersenvliesontsteking

Het had ook helemaal anders kunnen lopen. Tijdens een trainingskamp van de nationale ploeg in de zomer van 2010 op Tenerife moest Kromowidjojo in het ziekenhuis worden opgenomen. De diagnose bleek een hersenvliesontsteking. “Van de ene op de andere dag ging ik letterlijk van topvorm naar doodziek,” herinnert ze zich. “Toen ik uit het ziekenhuis kwam ben ik meteen het water ingegaan, omdat ik wilde weten of ik motorisch gezien nog een borstcrawl kon zwemmen. Dat lukte en toen kon ik aan de revalidatie beginnen.”

Aan het einde van dat jaar veroverde ze vier Europese en drie wereldtitels op de kortebaan en was haar individuele doorbraak als internationale topzwemster een feit. “Dat heeft me heel veel vertrouwen gegeven richting Londen 2012, maar ook daarna nog. Ik heb ervan geleerd dat je met zes weken niet zwemmen toch heel snel weer terug kunt komen. Die wetenschap heeft me in de eerste coronalockdown heel erg geholpen en rust gebracht,” aldus Kromowidjojo, die wel blij is dat ze haar keuze om te stoppen al gemaakt had voordat bekend werd dat het volgende WK in Japan hoogstwaarschijnlijk nog een keer wordt uitgesteld naar de zomer van 2023.

Toekomst

De bedachtzame Kromowidjojo was na gewonnen races vaak de rust zelve. Ook nu is de blik alweer op de toekomst gericht. “Races terugkijken doet me ook niet zoveel. Als ik dat nu ga doen, zit het genieten in het ophalen van herinneringen met vrienden,” zegt de grote kampioene, die tijdens haar zwemcarrière veel heeft genoteerd en gedocumenteerd. “Ik heb boeken vol geschreven met lessen, tools en ervaringen. Lijkt me mooi om dat in de toekomst te gebruiken om anderen mee te helpen en inspireren.”

Kromowidjojo vertelde haar trainingsgroep, onder leiding van Patrick Pearson op stage in de Verenigde Staten, via FaceTime dat ze stopt. Bij de jongere zwemmers in Eindhoven ging ze persoonlijk langs. “Ik heb ze laten weten dat ze altijd bij mij mogen aankloppen voor advies, of als ze ergens mee zitten waar ze niet mee naar hun coach willen of durven stappen. Ik word zelf geen zwemtrainer, maar ben er nog gewoon en wil helpen. Het sportieve stopt nu, hopelijk merk ik over zoveel jaar nog steeds dat ik iets betekend heb.”

Met Marleen Veldhuis na Kromowidjojo's zege op de 50 meter vrij in Londen, 2012. Beeld AP
Met Marleen Veldhuis na Kromowidjojo's zege op de 50 meter vrij in Londen, 2012.Beeld AP

Erelijst

- Olympische Spelen: 50 vrij goud 2012, 100 vrij goud 2012, 4x100 vrij goud 2008 en zilver 2012WK langebaan: 3x goud, 8x zilver, 6x brons
- EK langebaan: 6x goud, 6x zilver, 1x brons
- WK kortebaan: 14x goud, 9x zilver, 5x brons
- EK kortebaan: 18x goud, 5x zilver, 3x brons
- Wereldrecordhoudster: 50 vrij kortebaan (22,93 seconden)
- 2011 en 2012 Nederlands Sportvrouw van het Jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden