Plus

Ranomi Kromowidjojo: 'Ik zwem harder dan ooit tevoren'

In de herfst van haar carrière verkeert Ranomi Kromowidjojo (bijna 27) in de vorm van haar leven. Op de WK in Boedapest bekroonde ze zondag een topweek met zilver op de 50 meter vrij.

Natasja Weber
Kromowidjojo zwemt naar een nieuw persoonlijk record op de 50 meter vrij: 23,85 Beeld AFP
Kromowidjojo zwemt naar een nieuw persoonlijk record op de 50 meter vrij: 23,85Beeld AFP

Opnieuw een zilveren medaille voor Ranomi Kromowidjojo op de WK in Boedapest. Na haar tweede plek, zaterdag op de 50 meter vlinderslag, sloeg de 26-jarige olympisch kampioen van Londen zondagavond ook toe op de 50 meter vrije slag. En wat haar prestatie extra bijzonder maakte: ze zette een dik persoonlijk record op de klok. In een tijd van 23,85 seconden was ze op het kortste sprintnummer twee tienden sneller dan haar oude pr, waarmee ze in 2012 olympisch goud won (24,05).

Bovendien verbrak Kromowidjojo en passant het acht jaar oude Nederlands record van Marleen Veldhuis (23,96) uit het snellepakkentijdperk. Dat de wereldtitel naar Sarah Sjöström ging in 23,69, was een stuk minder verrassend. Hiermee bleef de Zweedse twee honderdsten boven haar wereldrecord van zaterdag in de halve finale. Simone Manuel (VS) veroverde brons in 23,97.

Boegbeeld voor de jeugd
In de herfst van haar carrière wordt Kromowi­djojo nog altijd beter en beter. "Ja, ik zwem harder dan ooit. Deze wereldkampioenschappen geven mij de bevestiging dat ik nog steeds bij de wereldtop hoor. Mijn lichaam is goed, mijn geest is goed en ik herstel snel," zei ze na haar zesde WK. Op de 50 vrij stond ze al voor de vierde keer in de finale. Drie zilveren medailles en eenmaal goud (in 2013) is de oogst.

Kromowidjojo benadrukte dat haar sterke optredens in de Duna Arena niet van invloed zijn op haar besluit om door te gaan of niet. "Nee, het gevoel van binnen moet goed zijn. En het hele plaatje eromheen. Het harde trainen bijvoorbeeld, ik moet alles afstemmen op het zwemmen."

Maar ja, hoe moet het met het Nederlandse zwemmen als Kromowidjojo in september zou besluiten met pensioen te gaan? Het boegbeeld van de nationale ploeg vormt een grote inspiratie voor de jonkies.

Ronduit indrukwekkend zijn de cijfers die Kromowidjojo kan overleggen op het mondiale podium. Op haar laatste vier WK's langebaan veroverde ze individueel acht medailles. Drie andere zwemsters waren sinds 2011 goed voor de overige vier individuele plakken: Marleen Veldhuis, Inge Dekker en tweemaal Sharon van Rouwendaal.

Heilige vuur
Het is moeilijk voor te stellen wat het Nederlandse topzwemmen is zonder Kromowidjojo. Toch zou het na een internationale loopbaan van twaalf jaar wel eens afgelopen kunnen zijn dit najaar. De bijna 27-jarige zwemster is in augustus present op drie World Cups, waarna ze op vakantie gaat. "En dan kijk ik of het heilige vuur nog brandt."

Kromowidjojo maakt er geen geheim van dat ze zich voorzichtig oriënteert op een toekomst buiten het zwembad. Op termijn wil ze mensen coachen die in hun werk zijn vastgelopen. Kromowidjojo onderzoekt samen met het bedrijf Eiffel de mogelijkheden. Derhalve traint ze sinds een half jaar niet meer op vrijdagmiddag.

Wanneer ze haar nieuwe carrière aanvangt, is nu de grote vraag. In Boedapest brandde het heilige vuur nog in volle hevigheid. De vraag is of dat voldoende is voor een nieuwe olympische episode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden