Rabo wil DNA van zijn renners

DEN HAAG - De leiding van de Rabobank-wielerploeg heeft alle renners gevraagd vrijwillig DNA-materiaal af te staan.Middels een brief, vorige week verzonden aan de coureurs, vraagt ploegmanager Theo de Rooij maximale medewerking in de strijd tegen doping.

Het is van groot belang om te laten zien dat alles in het werk wordt gesteld deze plaag, die de geloofwaardigheid van het professionele wielrennen aantast, uit te roeien, aldus De Rooij in zijn brief.

Het DNA is volgens de ploeg noodzakelijk om bij een eventuele verdenking van doping te worden gebruikt bij de bewijsvoering. Het zou zowel gaan om zaken uit het verleden als mogelijke affaires in de toekomst, zo blijkt uit het schrijven.

Overigens krijgen niet alleen de renners van de Rabo-ploeg het verzoek. 'Alle renners onder contract bij een ploeg van de AIGCP ontvangen een soortgelijke brief. Dit verzoek betreft dus niet alleen jou' schrijft De Rooij, die benadrukt dat het afstaan gebeurt op basis van vrijwilligheid. Alleen dan kan volgens hem de geloofwaardigheid van de wielersport worden hersteld.

De AIGCP is de organisatie van professionele wielerploegen en staat onder leiding van de Belgische ploegleider Patrick Lefevere. Volgens De Rooij heeft de AIGCP van de strijd tegen doping 'een prioriteitskwestie' gemaakt.

Over het preventief afstaan van DNA bestaat bij veel wielrenners groot bezwaar. Zij voelen zich 'in criminele hoek' gedrukt en trekken bovendien het nut ervan in twijfel.

© Het Parool, 30-01-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden