Rabo-renners tekenen onder protest

AMSTERDAM - Alle renners van de Rabobank-ploeg zullen de antidopingverklaring ondertekenen.Dat maakte de bankploeg donderdag bekend kort nadat de renners in een persverklaring hun irritatie over de handelwijze van de internationale wielrenunie UCI hadden geuit.

De UCI lanceerde vorige week de rennersverklaring 'Riders' commitment to a new cycling'. Ondertekening, waarmee je verklaart de wielersport zonder verboden hulpmiddelen te bedrijven, is niet verplicht, maar de UCI brengt wel naar buiten wie instemt. Weigeraars zijn daardoor meteen verdacht. ''Wij, de renners van het Rabo ProTeam, plaatsen unaniem onze vraagtekens bij de handelwijze van de Internationale Wielren Unie UCI met de lancering van de verklaring. Wij voelen vooral een gebrek aan respect voor de rechten van de individuele wielrenner'', luidt de verklaring van de Rabo-renners.

''Wij erkennen het probleem van doping in de wielersport en steunen de UCI in de strijd tegen dit probleem. Echter, wij vinden dat de UCI zich niets gelegen laat liggen aan de vrije keuze van de individuele wielrenner. De coureur die ervoor kiest de verklaring niet te ondertekenen, valt een respectloze behandeling ten deel'', gaat het verder.

''Wij storen ons ook aan de gebrekkige communicatie van de UCI over de verklaring. De UCI benaderde de renners nota bene persoonlijk toen vlak voor Parijs-Nice onze steun werd gezocht in het conflict met de drie grote rondes. Bij de lancering van de verklaring 'Riders' commitment to a new cycling' verzuimde de UCI ons vooraf te informeren. Ook dat is geen teken van respect.''

''Wij, de renners van het Rabo ProTeam, spreken bovendien ons afkeuren uit over het oprichten door de UCI van een publiek tribunaal. Het getuigt van een ondemocratische aanpak dat de UCI op haar website publiek maakt welke renners de verklaring hebben ondertekend.''

De leiding van de Rabo Wielerploegen BV staat volledig achter het standpunt van de renners. Ook de Raad van Commissarissen kan zich de bezorgdheid van de renners voorstellen en heeft begrip voor hun standpunten. (ANP)

© Het Parool, 29-06-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.