PSV moet het hebben van cadeaus

Twee cadeaus van formaat, één van de scheidsrechter en één van doelman Andersson, hebben PSV gisteravond een dubbel gevoel bezorgd voor de uitwedstrijd tegen Helsingborgs IF.De 2-0 overwinning kwam niet tot stand door overtuigend spel en biedt, gezien het aanwezige kwaliteitsverschil, een magere marge voor het duel aan de Zweedse westkust.

PSV kon eigenlijk alleen tevreden zijn over het uitblijven van schade achterin. De nul was duidelijk heilig gisteren. PSV miste de frisheid die het kort na de winterstop uitstraalde. De spelopbouw verliep vaak sloom en slordig.

Van Helsingborg had PSV echter weinig te vrezen: de Zweden waren nog maar nauwelijks uit hun winterslaap ontwaakt en ontbeerden de hardheid en snelheid waarvoor gewaarschuwd was. Een zekere angst had zich kennelijk toch meester gemaakt van de Eindhovense trainers. Voor het eerst sinds het aantreden van Vergoossen week het tactisch concept af van de opvattingen waar ruim een maand lang niet aan te tornen viel. Lodeweges, nog altijd vervanger van zijn zieke baas, voerde in overleg met Vergoossen drie veranderingen door op het middenveld. Farfán verloor zijn plaats aan Bakkal. Linksbuiten Dzsudzsák speelde wat meer aan de binnenkant van het viermansmiddenveld en nieuweling Zonneveld bestreek de linkerflank, waar hij het veronderstelde gevaar van Makondele moest bestrijden.

De ingrepen werden nodig geacht om achterin meer zekerheid in te bouwen. PSV riep Alcides op als extra mandekker in het centrum, zodat Salcido een vrije rol kreeg toebedeeld. Of het tactisch plan nou zo goed werkte, was gisteren moeilijk vast te stellen.

Een snel gegeven strafschop haalde de wedstrijd al na zes minuten uit balans.

De fopduiken van Lazovic zijn kennelijk nog onbekend op Cyprus, want scheidsrechter Kapitanis floot wel erg gemakkelijk toen de spits langs doelman Andersson gleed. Simons benutte de strafschop koel: 1-0.

Het tweede doelpunt kwam voor een belangrijk deel op het conto van de Zweedse keeper. Afellay had al een paar gevaarlijke doelpogingen laten zien, toen een schot van buiten het strafschopgebied via Andersson terugstuiterde in de rechtervoet van Lazovic.

Die bleef opvallend rustig, veel rustiger dan hij aan het begin van het seizoen vaak was.

Tussen beide treffers door was Helsingborg twee keer gevaarlijk geweest. Beide keren glipte de spits uit het Afrikaanse staatje Benin, Omotoyossi, weg uit de rug van Salcido.

Gomes verrichtte met zijn linkerbeen een uitstekende redding, daarna trof Omotoyossi het zijnet.

PSV slaagde erin het gevaar van Larsson grotendeels te neutraliseren. De ploeg deed echter veel te weinig om het verschil uit te bouwen. Alleen Lazovic, na een voorzet van Dszudzsák, kreeg nog een goede kans. Al speelde Helsingborg nog zo matig, de dreiging van een zwaarwegend tegendoelpunt bleef daardoor voor PSV constant boven de wedstrijd hangen. Helsingborg kon echter geen moment duidelijk maken, waar het zijn reputatie van 'gevaarlijke outsider' aan te danken heeft.

© Het Parool, 14-02-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden