Plus Interview

PSV-directeur Toon Gerbrands: ‘We leven van week naar week’

Hoewel de druk steeds groter wordt, houdt PSV nog altijd vast aan trainer Mark van Bommel. Algemeen directeur Toon Gerbrands legt uit waarom. ‘We moeten de blik op de lange termijn niet verliezen.’

Toon Gerbrands, sinds juli 2014 algemeen directeur voetbalvereniging PSV. Beeld Marlies Wessels

PSV heeft maar één van zijn laatste negen duels gewonnen. Waarom zit de trainer er nog?

Toon Gerbrands (62): “Omdat de directie van PSV alleen beslissingen neemt in het belang van de club. De buitenwacht werkt met een afrekencultuur, maar van ons wordt zorgvuldigheid, integriteit en leiderschap verwacht. Als wij denken dat een maatregel het huidige tij keert, dan nemen we die. Of het nou de spelersgroep betreft, de coach of de directie, dat maakt niet uit. Nu zijn we gewoon op weg naar de volgende wedstrijd. Punt.”

“Vergis je niet: er zijn wel grote zorgen. Wij snappen heus wel dat de huidige prestaties niet PSV-waardig zijn. Maar ik zit achttien jaar in het voetbalmanagement, in die periode heb ik wel meer crises meegemaakt. Intern sparen we niets en niemand in onze analyses, maar we gaan ook niet ingrijpen voor de bühne. Het lijntje waarop we lopen, is intussen wel flinterdun, daar zal ik eerlijk over zijn. We leven van week naar week, meer krediet hebben we op dit moment simpelweg niet. Iedereen is alweer vergeten dat PSV zes weken geleden bovenaan stond in de eredivisie en ongeslagen was in de Europa League.”

Wij zien een trainer en een staf die bijna door hun mogelijkheden heen zijn. Wat ziet u?

“Dat we een hoge bovengrens hebben en een te lage ondergrens. Onze prestatiecurve gaat met pieken en dalen.”

In heel 2019 toch al?

“Het is niet stabiel, nee, maar deze laatste negen wedstrijden passen écht niet bij PSV. Verder is het ook wat je wilt zien. Ik bedoel: het eerste half jaar van Van Bommel was zó goed, hij won zestien van de eerste zeventien com­petitieduels. Daar wordt sindsdien alles aan gerelateerd, dat helpt ons nu niet.”

In hoeverre is het huidige aankoopbeleid reden voor deze crisis?

“Deze zomer waren er in juli en augustus al belangrijke wedstrijden gespeeld, met een in­complete groep. Op 31 augustus zijn we gaan zitten om te kijken of deze volledige groep goed genoeg is om onze doelstellingen te halen. Daar heeft Mark zelf in de pers wat over gezegd: brede selectie, goede bank, alles was er. Ver­volgens zetten we een goede serie neer: vijftien duels op rij ongeslagen in alle competities. Ik wil maar zeggen: dat is óók gebeurd met deze spelers en deze staf.”

“We hebben nu een ‘eigen’ speler – Mo Ihat­taren, 17 jaar oud – die in de basis komt. Dat houdt automatisch in dat er ook iemand op de bank belandt. Als het een aankoop is die buiten de boot valt, wordt dat meteen uitvergroot. Je kunt ook zeggen: kijk eens wat er in aanvallend opzicht aan kapitaal staat. Daarom hebben de spelers nu ook een verantwoordelijkheid. En dat beseffen ze terdege.”

Denken jullie aan aankopen in de winterstop?

“Alles wat ons kan helpen om deze situatie te keren, is bespreekbaar. De financiële ruimte is er. Alleen: als we gaan kopen, dan moeten het spelers zijn die er direct staan. En die we ook nog een paar jaar hier kunnen houden.”

De voorzitter van de supportersvereniging riep deze week dat PSV een nieuwe doelstelling moet maken voor de rest van dit seizoen. Wat wordt die?

“We zijn begonnen met drie doelstellingen, waarvan er één – Europees overwinteren – weg is. De beker winnen is ook een doelstelling, dat toernooi moet voor ons nog beginnen. En in de strijd om het kampioenschap staan we derde. De nieuwe realiteit is dat we eerst maar eens op weg moeten naar de tweede plek, dat betekent voorronde Champions League. Verder ga ik in mijn analyse nu niet.”

Jullie willen structureel tot de beste 32 clubs van Europa behoren. Geldt die ambitie nog steeds?

“Zeker wel. PSV heeft een redelijk succesvolle periode van vijf jaar achter de rug. Nu hebben we een lastige periode, met logischerwijs veel emotie. We hebben in oktober onze visie voor 2020-2030 gepresenteerd. Dat we op de korte termijn in de problemen zitten, betekent niet dat we de blik op de lange termijn moeten verliezen. Om dat te bewaken, daar worden we als ­directie en raad van commissarissen voor aangesteld.”

“We zijn coaches aan het opleiden, jonge spelers komen door. Er komt echt wel weer een elftal dat om alle prijzen gaat spelen. Het zou dom zijn om pas weer wakker te worden als de stofwolken zijn opgetrokken en dat dan blijkt dat we in het realiseren van onze langetermijnvisie een jaar hebben verspeeld.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden