Plus

Prima Danny transformeerde Johan Cruijff naar coole gast

Anders dan de huidige (ex-)voetbalvrouwen als Yolanthe en Sylvie stond de echtgenote van Johan Cruijff nooit in de schijnwerpers. Toch was Danny Cruijff, nu 66 jaar, de eerste échte voetbalvrouw. En wat voor één.

Sara Luijters
'Was Cruijff tot de komst van Danny een nerd, daarna een rock-'n-roll ster.' Beeld -
'Was Cruijff tot de komst van Danny een nerd, daarna een rock-'n-roll ster.'Beeld -

Ze wordt de prima donna onder de voetbalvrouwen genoemd. Een sterke persoonlijkheid, iemand die zegt waar het op staat. Danny had de broek aan in huize Cruijff, en de legendarische voetballer was de eerste om dat te beamen: "Mijn vrouw beslist thuis alle belangrijke dingen, ze is iemand met goed overzicht en een goede mening."

De knappe, ranke blondine Diana Margaretha - Danny - Coster groeide op in een kast van een huis op de Herman Heijermansweg in Amsterdam-Zuid, als dochter van zakenman Cor Coster, die zijn fortuin had gemaakt als groothandelaar in horloges.

"Vader zat in handeltjes," zei Danny. Ze was beginnend fotomodel en mannequin toen ze in 1967, op de bruiloft van voetballer Piet Keizer, Johan Cruijff ontmoette. Hij was toen al een ster bij Ajax en stelde haar voor de grap voor als zijn vrouw. Daarna was het raak.

Hilton
Johan en Danny trouwden 2 december 1968 met een groot feest in het Hilton Hotel. Er was zo veel pers aanwezig dat Johan, verdrukt door de menigte, op Danny's trouwjurk trapte.

"Wat de dag van haar leven moest worden, werd een verre van intieme bijeenkomst. Danny zat ook nog eens onder de pillen, omdat ze de avond er voor last kreeg van een blindedarmontsteking," zegt Bram de Graaf, auteur van het in 2008 verschenen boek Voetbalvrouwen - De Glorietijd van het Nederlandse voetbal 1970-1978.

Hij interviewde voor zijn boek de eerste generatie voetbalvrouwen, die destijds nog gewoon in het telefoonboek stonden. "Het was een nieuw fenomeen in de jaren zeventig: spelersvrouwen die opdoken in het stadion en in de media."

Sigarenwinkel
De Graaf had Danny graag aan het woord gelaten, maar kreeg nul op rekest. "Ik vroeg het haar via Maya Verkaart, de ex-vrouw van Ajacied Wim Suurbier. Ze waren in die dagen vier handen op een buik, vooral op de buik van Danny. Maar Danny reageerde met: 'Ben je besodemieterd!?"

Haar portret tekende hij op aan de hand van de spaarzame verhalen van de andere spelersvrouwen. Daaruit blijkt dat Danny de toon zette als het ging om mode en uiterlijk. "Ze was de eerste voetbalvrouw die daar interesse voor toonde. Tot dat moment werkten spelersvrouwen in de sigarenwinkel, maar in de jaren zeventig begonnen voetballers geld te verdienen."

Danny's vader Cor Coster speelde hierin een grote rol. Hij regelde een lucratief Ajaxcontract voor Johan en andere Ajaxspelers, die tot dan drie tientjes per week verdienden. Coster was een van de eerste echte zaakwaarnemers van het Nederlandse voetbal. "Ik heb mezelf bezworen, dat Johan Cruijff van zijn voetbalcapaciteiten miljonair moest worden," citeerde Maarten de Vos Coster in zijn boek De Ajacieden uit 1970.

Rock-'n-roll ster
De modebewuste Danny transformeert het jochie Jopie Cruijff in een mum van tijd naar een coole gast met lang haar, kekke overhemden en wijde broekspijpen. 'Was Cruijff tot de komst van Danny een nerd, daarna een rock-'n-roll ster,' schreef voetbalkenner Auke Kok in Vrij Nederland.

En Danny, met haar blonde suikerspin, was in die dagen het Nederlandse equivalent van de Britse popster Dusty Springfield. Cor Coster zei: "Toen ik hem voor het eerst zag, dacht ie alleen maar aan voetbal en geld. Hij droeg een broek waarvoor jij en ik ons zouden schamen. Als je naar zijn haar keek, begon je te lachen. Danny heeft dat allemaal veranderd. En ik geloof dat het vooral dat lange haar is dat hem populair heeft gemaakt bij de jeugd."

Coster handelde Cruijffs transfer van Ajax naar Barcelona af in 1973, voor circa vijf miljoen gulden. Rond het WK van 1974 zorgde 'Ome Cor' er ook voor dat de spelerssalarissen fors omhoog gingen. De Ajacieden werden sterren en hun leven werd glamoureus.

Bram de Graaf: "Maya vertelde me dat zij en Yvonne Krol, in navolging van Danny, in een Mini Cooper gingen rijden. Maya in een groene met een '3' erop, het rugnummer van Wim Suurbier, Yvonne in een gele met een '5' en Danny in een rode, met de '9' erop."

null Beeld Steye Raviez
Beeld Steye Raviez

Cameraschuw
Hoewel Cruijff een vedette was, in hippe outfits, gefotografeerd voor zijn sportwagen, zat hij echter het stiekem het liefste thuis, plaatjes te draaien, tv te kijken of wat te lezen. Hij had zijn vader jong verloren, zocht geborgenheid en veiligheid - en vond die bij Danny.

De mondaine Danny wilde al niets anders. Haar vader wist wel waarom: "Toen Danny twee was zat ze al in de cockpit van een vliegtuig. Ik heb haar altijd erg verwend. Ze had zowat alles al gezien toen ze nog maar een jaar of zestien was. Ze was uitgekeken op al die mooie jongetjes met dure kleren en pronkende auto's. Ze wilde alleen maar rust. Daarom paste ze zo goed bij Johan." Ze kregen samen drie kinderen.

Zo amicaal als Johan was, zo afstandelijk was Danny - een raadsel voor de meesten. Heel anders dan haar collega-spelersvrouwen van nu, was ze cameraschuw. Volgens voetbalanalist Johan Derksen is Danny juist daarom zo'n 'topwijf'.

Achter de schermen
In het tv-programma Voetbal International zei hij: "Ze is altijd bewust achter de schermen gebleven. Nooit interviews, nooit tv-programma's, en ze heeft altijd maar één ding gehad: ik moet mijn gezin beschermen voor de gekte van buiten."

Danny wilde niets liever dan met rust worden gelaten, vooral omdat de buitenwereld haar vaak de schuld gaf van voetbalkwesties rond haar man die verkeerd afliepen. Het meest tragisch is het verhaal van het WK van 1978. Cruijff ging niet mee naar Argentinië, waar Oranje in de verlenging de finale van het thuisland verloor.

Meteen werd met de beschuldigende vinger naar Danny gewezen: door haar liep Nederland de wereldtitel mis. Haar werd jaloezie verweten, maar wat niemand wist, was dat het gezin Cruijff werd bedreigd. Danny trof haar echtgenoot een keer thuis aan, vastgebonden. Hierna durfde ze niet meer alleen thuis te zijn. Johan koos ervoor aan haar zijde te blijven.

null Beeld -
Beeld -

Orgie
In 1974 al was Danny er volgens de media verantwoordelijk voor dat Nederland tijdens het WK in Duitsland de wedstrijd tegen het thuisland verloor. Het Duitse magazine Bild ('Cruyff, Sekt und nackte Mädchen') meldde vlak voor de finale dat er een orgie was geweest in het zwembad van Oranje.

Johan belde uren met Danny, vanuit in een telefooncel in de hotellobby, om haar te overtuigen van het tegendeel. De dag erna speelden het Nederlands elftal en Cruijff als een natte krant. En tijdens het WK van 1970 miste Johan de nodige wedstrijden omdat hij schoenen moest kopen in Milaan, voor Danny's Shoetique.

Bij intimi staat ze echter vooral bekend als een zorgzame vrouw, eentje die elke trouwdag zuurkool met spek maakte voor Johan. Toen Wim Suurbier aan lager wal raakte, was hij altijd welkom bij de Cruijffjes in Barcelona. Hij bleef er soms weken hangen.

Danny mocht dan voor Johan belangrijk zijn, duidelijk was dat zij ook niet zonder hem kon. Het huwelijk van Danny en Johan hield stand, bijzonder in de wereld van de topsport. In een interview zei Johan: "Ik geef mezelf altijd complimenten, maar eigenlijk verdient zij ze."

Het Parool roept lezers op om hun herinneringen aan, anekdotes over en foto's met Cruijff te mailen naar johan@parool.nl.
Lees hier een selectie van de inzendingen.

null Beeld Ruud Hoff
Beeld Ruud Hoff
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden