Sport Bewaar

Poolse hooligans vallen feestende Ajacieden aan

De club Chmury in Warschau is donderdag afgesloten na een aanval door Poolse hooligans.
De club Chmury in Warschau is donderdag afgesloten na een aanval door Poolse hooligans. © ANP

Feestvierende Ajaxsupporters in Warschau zijn woensdagavond aangevallen door zo'n 50 Poolse hooligans.

Zo'n 30 Ajaxsupporters vierden aan de vooravond van de wedstrijd Ajax-Legia Warschau feest in het bekende café Chmury in de wijk Praga, net buiten het centrum van Warschau.

Rond 22.30 uur viel een een vijftigtal gemaskerde hooligans binnen, die het vintage interieur van het café kort en klein sloegen. Op bewakingsbeelden is te zien dat er met vuurwerk wordt gegooid.

Volgens een aantal buurtbewoners in de Poolse krant Rzeczpospolita was het een geplande actie: ze zagen de groep zich verzamelen. Volgens Rzeczpospolita bestond de groep uit 'patrioci': nationalisten. Stoelen en tafels vliegen in het rond. "Ze hadden serieus pijl en boog bij zich," meldt een anonieme aanwezige aan AT5. 

Geruchten dat ook fans van ADO Den Haag bij de relschoppers zaten, bleven onbevestigd. De supportersgroepen van ADO en Legia onderhouden een vriendschappelijke band.

Supporters van Legia Warschau zijn berucht: voor de winterstop speelde de club thuis tegen Real Madrid zonder publiek vanwege misdragingen van Legia-fans.

Een woordvoerder van Ajax meldde donderdag dat er geen gewonden zijn gevallen. Wel hebben alle hooligans weten te ontkomen. De politie van Warschau vraagt om tips. Ook is er een crowdfundingactie gestart voor nieuw interieur voor het café.

Volgens het Poolse Newsweek deden zich ook incidenten voor bij een hostel waar Ajax-supporters verbleven, maar deze berichten zijn niet bevestigd door de Warschause politie. Er verblijven momenteel zo'n 700 Ajaxfans in de Poolse hoofdstad. 

De wedstrijd Legia Warschau-Ajax begint donderdagavond om 21.05 uur.