Politie onderzoekt rol crimineel Polletje bij bezetting clubhuis Ajax

De meervoudig moordenaar Martin van de P. (51) - in het milieu bekend als Polletje - is bij de politie in beeld als één van de drijvende krachten achter de bezetting van de Toekomst afgelopen zondag door boze Ajaxfans. 126 mensen werden gearresteerd. Van de P. zou een leidende rol spelen in het supportershome en bij de harde kern.

Maarten van Dun
Martin van de P Beeld Politie
Martin van de PBeeld Politie

De recherche onderzoekt of Van de P. de bezetting van de Toekomst heeft georkestreerd. Dat bevestigt de politie na berichtgeving in de Telegraaf. Zondag drong een groep van 126 Ajaxfans de kantine van de Toekomst binnen, uit protest tegen het uitblijven van de komst van een nieuw spelershome. Zij werden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk, openlijke geweldpleging en verstoring van de openbare orde.

Bij de politie zijn de 'hardnekkige geruchten' bekend die ook in Ajax-kringen de ronde doen: Van de P. zou veel baat hebben bij de snelle komst van een nieuw supportershome, omdat hij daar geld verdient aan allerlei zaken, van de handel in drugs tot een aandeel in de merchandising die er wordt verkocht. Zijn advocaat Juriaan de Vries heeft geen commentaar op het onderzoek van de politie. Van de P. behoort niet tot de arrestanten, meldt de politie. Hij was niet aanwezig tijdens de bezetting.

Mishandeling
Dat Van de P. een leidende rol heeft onder de harde kern van Ajax, met name in Vak 410, is al langer bekend. Dat ontkent hij ook zelf niet, al zegt Van de P. zelf alleen de al te onstuimige jongens in de hand te houden. Ze luisteren nu eenmaal naar hem. De bewaking van de sfeer zou echter wel eens met geweld gepaard gaan: tegen Van de P. en enkele anderen loopt een strafzaak voor het mishandelen van twee jonge Ajaxsupporters in april 2014, in of vlakbij het oude supportershome. Tijdens een eerdere zitting verklaarden de slachtoffers overigens in het voordeel van Van de P. De zaak werd aangehouden in afwachting van verder onderzoek.

Viervoudigde moord
Van de P. kreeg aanvankelijk levenslang voor de moord op vier mannen in seksclub Esther in Haarlem in februari 2000. In hoger beroep werd de straf teruggebracht tot 15 jaar cel wegens doodslag. Hij gaf toe op de mannen te hebben geschoten tijdens een ruzie, maar sprak van noodweer. Een van de doden in het bordeel was een beruchte Hells Angel, een ander een aspirant-lid van de club. Terwijl Polletje onderdook, zetten onbekenden een prijs van 100.000 gulden op zijn hoofd. Ook voor de viervoudige moord kwam Van de P. veelvuldig met justitie in aanraking.

Na zijn vrijlating keerde Van de P. al snel weer terug in de harde kern van Ajax, waar hij zich een leidende positie verwierf. In 2012 stond Van de P. met een groepje mannen, waaronder enkele zware criminelen, bij een garagebedrijf in Badhoevedorp, toen door onbekenden op de groep werd geschoten. Remco Hillegers, een vrij onschuldige telg uit een familie van criminelen, werd dodelijk getroffen. Polletje bleef ongedeerd.

Vandaag (06-10) meer in Het Parool: En dan is daar ook nog Polletje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden