live

Ploeterend Ajax wint met grootste moeite van Jablonec

Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat Ajax de groepsfase van de Europa League haalt. Het elftal van trainer Frank de Boer nam donderdag voor eigen publiek slechts een beetje afstand van Jablonec: 1-0. Arek Milik zorgde vanaf de strafschopstip voor de minimale marge op weg naar de return volgende week in Tsjechië.

Nabeschouwing

De Boer liet zich na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League verleiden tot de uitspraak dat Ajax nu maar de halve finales van de Europa League moet halen. In de huidige vorm lijkt die gewaagde doelstelling echter veel te hoog gegrepen voor de nummer twee van vorig seizoen in de eredivisie. De formatie uit Amsterdam moet eerst maar eens zien af te rekenen met de huidige nummer negen van Tsjechië, dat met een budget van nog geen 6 miljoen euro de eindjes aan elkaar knoopt.

Ajax was kampioen balbezit in de redelijk gevulde ArenA, maar kreeg niet heel veel grote doelkansen. Jablonec verdedigde veelvuldig met tien veldspelers rond het eigen strafschopgebied en was fysiek in staat steeds weer het gevaar uit de aanvallen van de thuisploeg te halen. Ajax miste ook de creativiteit om de goed georganiseerde tegenstander echt in verlegenheid te brengen.

Centrumspits Milik kwam veel te weinig in het spel voor en op de linkerflank speelde Daley Sinkgraven een van zijn mindere duels in het shirt van Ajax. Anwar El Ghazi was iets gevaarlijker, maar de topschutter van de eredivisie kon doelman Vlasimil Hruby ook niet passeren. Ajax bleef de ellende bespaard dat het ook nog op achterstand kwam. Want Jan Gregus was voor rust tot twee keer toe dicht bij de openingstreffer. Zo was Jablonec met het weinige balbezit in de eerste helft zo'n beetje net zo gevaarlijk als Ajax, dat El Ghazi tot twee keer toe in stelling bracht.

Een goede combinatie tussen Milik en aanvoerder Davy Klaassen leverde na 54 minuten de openingstreffer op. Klaassen ging over de knie bij Vit Benes en Milik benutte de toegekende strafschop koelbloedig (1-0). Vervolgens ging Ajax gedoseerd op zoek naar een tweede treffer, die er uiteindelijk niet kwam. De angst voor een gelijkmaker stond een risicovol en groots slotoffensief kennelijk in de weg.

Hieronder kunt u het liveblog van de wedstrijd teruglezen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 93

  De wedstrijd is afgelopen. Ajax heeft met de grootst mogelijke moeite een overwinning uit vuur gesleept, maar wist geen seconde te overtuigen. Zometeen de uitgebreide nabeschouwing. Voor nu: bedankt voor het volgen!

 2. 92

  In de slotfase van de wedstrijd nog twee goede kansen voor Ajax. Klaassen krijgt een goede voorzet van Dijks vanaf links echter niet goed op zijn hoofd. De bal gaat over. Vlak daarna belandt een voorzet van Bazoer recht in de handen van de Tsjechische keeper. Kans verkeken.

 3. 90

  Drie minuten extra tijd.

 4. 87

  Voor het doel van Cillessen krijgt de ingevallen Dolezal een mogelijkheid na balverlies van Tete, die er flink doorheen lijkt te zitten. De Tsjech raakt de bal gelukkig helemaal verkeerd waardoor het voor Ajax met een sisser afloopt.

 5. 85

  Anwar El Ghazi wordt vervangen door Vaclav Cerny, die zijn Europese debuut maakt. De 17-jarige is ook meteen gevaarlijk op rechts met een paar mooie acties. Het levert hem groot applaus op.

 6. 84

  Tomas Wagner wordt vervangen door Martin Dolezal

 7. 84

  Hoewel een goal voor Ajax zeer welkom zou zijn, lijkt het er niet op dat de ploeg van Frank de Boer nog iets kan forceren. Jablonec tikt de bal wat heen en weer en ook in balbezit kan de thuisploeg weinig uithalen. De wedstrijd kabbelt naar het einde.

 8. 82

  Afgezien van de penalty is Arek Milik onzichtbaar geweest vanavond. De spits wijkt veel uit naar de buitenkanten om toch de bal zo nu en dan te raken.

 9. 77

  Vrije trap voor Ajax op een meter of 30 van de Tsjechische goal. Gudelj en Schöne staan achter de bal. Laatstgenoemde mag 'm nemen en doet dat niet onverdienstelijk: de bal gaat maar net over de kruising.

 10. 76

  De bezoekers uit Tsjechië vinden de 1-0-achterstand wel prima. Ze denken zo nog kans te hebben in het duel van volgende week. Ajax hinkt duidelijk op twee gedachten. De score uitbreiden of deoverwinning veilig stellen?

Voorbeschouwing

Het spelen van Europees voetbal is erg belangrijk voor de ontwikkeling van zijn jonge spelers, benadrukte de coach van Ajax. 'Om de drie dagen voetballen, reizen, spelen tegen andere spelsystemen', somde De Boer op. 'Daar leer je van. Dat maakt je een betere voetballer. Ik ben als jonge speler van Ajax ook naar Rot Weiss Erfurt geweest. Ik was eigenlijk alleen maar met de wedstrijd bezig, niet met het soort tegenstander.'

Jablonec is geen FC Barcelona, Real Madrid, Manchester City of Paris Saint-Germain, tegenstanders die Ajax de afgelopen seizoenen in de Champions League trof. 'Maar toch pakken we deze wedstrijd hetzelfde aan', vertelde De Boer. 'We wijzen ze op sterke en zwakke punten. Maar het klopt dat we het nu niet over Lionel Messi hoeven te hebben.'

Het zal pijn doen als straks de Champions League zonder Ajax van start gaat, erkende De Boer. 'Maar even voor de duidelijkheid', zei hij. 'Als we Rapid Wien wel hadden verslagen dan hadden we niet zo maar van Sjachtar Donetsk gewonnen. Het belangrijkste is dat we nu de twee duels met Jablonec tot een goed einde brengen.'

De nummer drie van vorig seizoen in Tsjechië is een fysiek sterke ploeg. 'Ze spelen rechttoe rechtaan', heeft De Boer gezien. 'Ze hebben in de vorige ronde FC Kopenhagen uitgeschakeld. Die ploeg speelt regelmatig in de Champions League. Dus het is ook niet zo dat we zo maar even gaan winnen.'

De Boer ziet geen enkele reden om zijn basisformatie van de competitiewedstrijden tegen AZ (3-0) en Willem II (3-0) te wijzigen. Hij kan wel weer een beroep doen op Viktor Fischer. De zeventienjarige Václav Cerny krijgt op de bank de voorkeur boven de weer fitte Amin Younes. Yaya Sanogo, een andere nieuweling, is geblesseerd aan een lies geraakt.

Volg de wedstrijd Ajax - FC Jablonec vanavond vanaf 18.30 uur via ons liveblog.